Kisszótár - azoknak a kommentelőknek akik nem tudnak helyesen írni (? )
Balról a helytelen, jobbról pedig a helyes alak található:
mien, mijen - milyen
oan, ojan, - olyan
tuc - tudsz
tom - tudom (kivéve, ha név, viszont akkor így kell írni: Tom)
vok - vagyok
naon, non - nagyon
h - hogy (előtte vessző található, kivéve ha a "hogyan" szó rövidítéseként szerepel a mondatban)
tecik, teccik - tetszik
sztem - szerintem
tutam, tuttam - tudtam
meny, menny - menj
it - itt
hüe, hüje - hülye
halgasd - hallgasd
pénc - pénz
uca, ucca - utca
Egy mondtabeli példa:
nem tutok irni elmehetek mind a fenébe hüje majmok - nem tudok írni, elmehettek mind a fenébe, hülye majmok.
Néhány alapvető szabály:
A mondat végére általában írásjel kerül, például: . , ? !
A . (pont) - kijelentő mondat végére kerül.
A , (vessző) - két tagmondat határára, két gondolat elválasztására, a "hogy" elé kerül.
A ? (kérdőjel) - kérdő mondat végére kerül.
A ! (felkiáltójel) - felkiáltó, óhajtó, felszólító mondat végére tesszük, ezzel nyomatékosítjuk a mondanivalónkat.
Felesleges minden új szavat új sorba írni.
Nem kell minden mondat, szó után három pontot ("...") rakni.
Az "XD"-t csak a 15 éven aluliak írják.
Ennyi, legyen szép napotok, kellemes ünnepeket, B.U.É.K. :)
Igen. Meg még attól mászom falra, ha valaki azzal jön, hogy ,,az ilyen miért nem megy pedagógusnak" – mintha a helyesírás csak az iskolára tartozna, és aki kijött onnan, nyugodtan viselkedhet (írhat, beszélhet) büdöslábú parasztként, mintha sosem taníttatták volna a szülei, pusztán mert nincs ott a tanítónéni aki rászólna.
Másik gyakori támadás (inkább kifogás) a ,,nem volt időm erre figyelni". Mintha a sebességtől függne, hogy tud-e írni. Aki tud helyesen írni, az reflexből nem írja külön az igekötőt az igétől, akár siet, akár nem. Ha nem figyel, akkor is a számára magától értetődő módon írja le. Akinek pedig fogalma sincs a helyesírásról, az meg hiába szán negyedórát 5 mondatra, csak akkor lesz helyes, ha külön utánanéz (az meg nem nagyon szokás).
Kedvencem még a ,,helyesírást most ne nézd"..Akkor hogy olvassam el a szövget? Csak akkor nem veszem észre, ha oda se nézek, de akkor meg nehéz elolvasni..
Na.
Hé, a legjobbakat kihagytad:
hagy - hadd
hadj - hagyj
ilyed - ijed
muszály - muszáj
egyenlőre nem - egyelőre nem
mond meg - mondd meg
am - amúgy
18:53as
az "egyenlőre nem" és az "egyelőre nem" közül mindegyik helyes, szövegkörnyezettől függ hogy melyiket kell használni.
Figyelj már és ha mondjuk valakinek úgy az egyszerűbb ha pl:a szerintem helyett azt írja hogy "sztem"? még sok ilyen példa lenne.És szerintem tegyük fel az iskolában teljesen másképp fogalmaz az ember, hisz ott értékelik, de a haverokkal msn-ezni teljesen más, nem figyeli senki és a haver érti amit ír.
És szerintem fölösleges volt ezt a "kisszótárt" ide leírnod, hiszen ha valaki helyesen akar írni az megtanul, akár iskolában, vagy bárhol.
"Az "XD"-t csak 15 éven aluliak írják"->HÜLYESÉG!Rengeteg ismerősöm van, aki már 20 is elmúlt de használja azt a bizonyos "XD"-t. És emiatt nem kell lehülyézni, ő ehhez hozzászokott és kész.
De amúgy valaki örülhet is annak,hogy vetted a fáratságot és leírtad. Nem lehet téged ezért sem elítélni, de mondjuk ez nekem kicsit úgymond "bántó" volt, mert volt egy olyan érzésem, hogy te itt akarsz okoskodni és az olyan embereket akik nem úgy írják a szavakat ahogy kell azt te "lenézed".
Nah mindegy ..:D
Csoki:D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!