Kisszótár - azoknak a kommentelőknek akik nem tudnak helyesen írni (? )
Balról a helytelen, jobbról pedig a helyes alak található:
mien, mijen - milyen
oan, ojan, - olyan
tuc - tudsz
tom - tudom (kivéve, ha név, viszont akkor így kell írni: Tom)
vok - vagyok
naon, non - nagyon
h - hogy (előtte vessző található, kivéve ha a "hogyan" szó rövidítéseként szerepel a mondatban)
tecik, teccik - tetszik
sztem - szerintem
tutam, tuttam - tudtam
meny, menny - menj
it - itt
hüe, hüje - hülye
halgasd - hallgasd
pénc - pénz
uca, ucca - utca
Egy mondtabeli példa:
nem tutok irni elmehetek mind a fenébe hüje majmok - nem tudok írni, elmehettek mind a fenébe, hülye majmok.
Néhány alapvető szabály:
A mondat végére általában írásjel kerül, például: . , ? !
A . (pont) - kijelentő mondat végére kerül.
A , (vessző) - két tagmondat határára, két gondolat elválasztására, a "hogy" elé kerül.
A ? (kérdőjel) - kérdő mondat végére kerül.
A ! (felkiáltójel) - felkiáltó, óhajtó, felszólító mondat végére tesszük, ezzel nyomatékosítjuk a mondanivalónkat.
Felesleges minden új szavat új sorba írni.
Nem kell minden mondat, szó után három pontot ("...") rakni.
Az "XD"-t csak a 15 éven aluliak írják.
Ennyi, legyen szép napotok, kellemes ünnepeket, B.U.É.K. :)
Természetesen én sem vagyok hibátlan, nem is a tudásom akarom fitogtatni, mindössze azt szeretném, hogy kevesebb legyen az ilyen össze-vissza fogalmazott, hibákkal teli komment:
ha aszt hiszed te tuc it most irni akor csira vagy mert csicska te nem tuc semit se te mert it most te jácod az eszed mer te aszed erös vagy mert tuc ojat amit en nem hat roszul hiszed kis köcsög csira csicskafej csicska csira
Rendben, ez a szöveg azért erős túlzás, de ha jobban belegondoltok gyakran találkozni ilyesmi kommentárokkal is.
Ha az oldal készítői törekedtek annak szövegének és helyesírásának a tökéletességére, próbáljunk meg mi is tenni ennek érdekében. Ehhez pedig csak annyi kell, hogy kicsit jobban odafigyelünk, hogy mit írunk le.
Sztem ez mindenkit kib*szottul nem érdekel :)
Foglald le magad mással, vagy menj a első osztálybaa .. ott megtaníthatod a kicsiket írni :) És talán őket jobban érdekli mint "minket"..>_<
x'D
Hibás nagybetűs írás: az idegen nyelvek, különösen az angol hatására helytelenül nagybetűvel írják
a nyelvek, népek neveit
az ünnepeket
és még néhány más szót
Csak azért írom ide, mert bántja a szemem.
Amúgy én megértem a kérdezőt, mert én is falramászom attól, hogy az emberek kb 70 százaléka nemcsak nem tud írni/beszélni, hanem le is szarja magasról. (Most az egyszer mertem általánosítani. Ezt érzem egyszerűen.) És nagyon nehéz visszafognom magam, ha elkezd kerülgetni a népnevelő-roham. De legtöbbször azért sikerül:D Maximum kijavítok néha 1-1 durvábbat. De ilyen ,,kérdést" pl. nem mernék kiírni, mert virtuális lincselésnek tenném ki magam.
Viszont én kiegészíteném a ,,kérdést". Sokan ugyanis – a kérdezőt is beleértve – nem választják külön a valós helyesírási hibákat a tudatos rövidítésektől, szlengtől, ami nem hiba, mert tudja az illető, hogy kell írni, ő csak rövidít. Szóval az általad említett példák kettéválasztva:
Igazi helyesírási hibák:
mien, mijen - milyen
oan, ojan, - olyan
tuc - tudsz
naon, non - nagyon
mondatban)
tecik, teccik - tetszik
tutam, tuttam - tudtam
meny, menny - menj
it - itt
hüje - hülye
halgasd - hallgasd
pénc - pénz
uca, ucca - utca
Tudatos másképp írás, ami szándékolt fonetikusság, szleng, rövidítés és/vagy tizenévesek műmájerkedése:
tom = tudom
vok - vagyok
h - hogy
sztem - szerintem
hüe = hülye (szerintem senki nem gondolja komolyan a "hüét" – ez is inkább "stilizálás", pl. mintha tele szájjal írná, mert annyira laza)
Vannak affektálós, lazulásnak szánt direkt ejtett helyesírási hibák is. Én is szoktam néha írni, hogy "átkűttem" meg "tuggya ja f@szom", mindenki levágja, hogy szándékos volt. Az általad említett szavak közül is van néhány, amit szerintem volt már aki direkt írt rosszul valamiért:
oan, naon, teccik, menny(-é' má')
Az már egy másik kérdés, hogy idegesítő. Nekem is a hideg futkos a hátamon attól, hogy "am" (=amúgy), meg "vok" stb. Van amelyiktől meg nem annyira, mert én is használom néha, ha pl. gyorsan csetelek. De eek nem hibák, maximum stílusbeli ízlésficam, lazázós tizenévesek habitusa.
Igen, örülök, hogy mást is zavar a jelenség!
Tökéletes helyesíró talán maréknyi, ha van az országban, de nem is erről van szó, hanem csak a DURVA hibákról.
Amiket most másodikos kislányom már nem követne el.
Eszembe nem jutna, hogy kötözködjek valakivel egy vesszőhiba vagy egy földrajzi név melléknevesítésénél a kis-nagybetűs hiba miatt.
Az értelmiségi/értelmes/művelt ember jele, hogy durva hibák nélkül ír. (Talán azért, mert aki sokat olvas, az megjegyzi a szavak helyes írásmódját?)
Az anyanyelvemet védem, a helyesírásunk hungarikum.
Persze, ami muszáj, az nem muszály!(Ez is gyakori vérforraló hiba.) Aki attól érzi magát nagy embernek, hogy fittyet hány a helyesírásnak, az hőbörögjön csak nyugodtan. Meg is értem: hőbörögni könnyebb dolog, mint a helyesírást megérteni/megtanulni/figyelni rá...
Örülök, hogy valaki(k) egy véleményen van(nak) velem. Nem azért írom ezt, mert annyira ráérek, meg szőrszálhasogató akarok lenni, egyszerűen csak zavar az itten színvonal ezen a téren. Gondoljatok bele, sok kérdésnek amit leoltatok lenne is értelme, ha értelmesen lennének megfogalmazva.
Egyébként nekem is feltűnt, hogy néhány ember Véletlenszerűen nagy Kezdőbetűvel Írja a mondatának Valamely Szavait.
EtTőL MáR CsAk Ez JoBb.
Aki "leszarja" a helyesírást, az valójában vagy lusta, vagy fogalma sincs az egészről, csupán így próbálja "takargatni".
Egyébként én mindig azt mondom, az emberből legtöbbet az árul el, hogy hogyan fogalmaz (tehát a szókincs, szóhasználat, szóismétlés - ez is inkább a szókincs függeléke).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!