Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Azok nem jót jelentenek, vagy...

Azok nem jót jelentenek, vagy azok jót nem jelentenek a helyes?

Figyelt kérdés

A magyar népdalban a " hidegen fújnak a szelek azok nem jót jelentenek"

Ez nyelvjárás, vagy így helyes? Azok jót nem jelentenek jönne a számra, most ez régies, vagy pont, hogy modern?

dec. 20. 14:45
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Bringa, jelentve leszel és az nem jelent jót.

Ne trollkodj!

dec. 22. 19:30
 12/14 BringaManó ***** válasza:

Mi ebben a trollkodás? A hetes kifelejtett néhányat a permutációk közül, és segítettem neki. (ha te voltál, akkor neked)

Mi a gond? Miben tér el az a lista az enyémtől? Vagy az is trollkodás volt?

[Amúgy ezt a jelentéssel fenyegetést nem egészen értem: ha szerinted van mi miatt jelenteni, akkor gáz, hogy nem tetted még meg. Ha nincs, akkor meg mivel fenyegetsz?... Ha kérdésed van, ki vele.]

dec. 22. 23:02
 13/14 A kérdező kommentje:

Amúgy, úgy írom, hogy nem vagyok jó magyar nyelvtanból, ezért kérdeztem hogy helyes. Meg is lepett a #7-es hozzászólás, hogy még ezek is értelmezhetőek.

Négy szóról van szó aminek a sorrendjét matematika alapján lehet cserelgetni, de én azt kérdeztem melyik a helyes?

Mert ha egy kisgyereket vagy magyarul tanulót erre tanítasz, hogy pl " jelentenek nem azok jót" egy helyes magyar mondat akkor hülyeséget tanítasz.

dec. 23. 18:28
 14/14 BringaManó ***** válasza:

#13: Értem én, hogy nyelvtanórán csupa olyan dolgokat mondanak az embernek, hogy "így helyes", "úgy nem helyes"... és értem, hogy ebből azt szűri le a tanuló, hogy biztosan vannak valami "hivatalos", akadémiai szabályok (mondhatni előírások) arra, hogy mit hogyan "kell" (vagy hogyan "lehet") mondani.

De ez nem így van, nincsenek előírások. Ha te magyar anyanyelvű vagy, aki rendszeresen beszél is az anyanyelvén – márpedig ilyennek tűnsz –, akkor te minden bizonnyal tökéletesen tudod a nyelvet. (Ez nem azt jelenti, hogy minden szót ismersz, hanem hogy "majdnem mindet", de még inkább azt jelenti, hogy amiket ismersz, azokból tudsz mondatokat szőni, hosszabb szövegeket alkotni, méghozzá olyanokat, amelyek megfelelnek annak az "ösztönösen" alkalmazott "szabálykupacnak", amit az anyanyelvünkként ismerünk.)

Ehhez a kérdéshez (amit feltettél) nem fontos, hogy "magyar nyelvtanból jó legyél", csak az kell, hogy a nyelvet jól tudd – azt pedig már teljesen jól tudtad, mielőtt iskolába mentél. :-)

A "feladat" itt tehát csupán annyi, hogy eldöntsd, hogy az adott "mondat" megfelelő magyar mondat-e, vagyis: mondanak-e/mondhatnak-e ilyet a magyar anyanyelvűek, értik-e, ha ilyet mondanak egymásnak? Lehet-e köré olyan szituációt elképzelni, amikor a mondat értelmes, életszerű, "rendes" magyar mondat?

Mondd ki hangosan, és ha szerinted ez "jól van magyarul" (vagyis ha lehetne ilyet mondani bizonyos helyzetekben), akkor az egy "helyes" mondat. :-)

[(Most a rímeléssel ne törődj, az nyilván nem számít ilyen szempontból.]

Hidegen fújnak a szelek, azok nem jót jelentenek.

Hidegen fújnak a szelek, azok jót nem jelentenek.

Hidegen fújnak a szelek, azok nem jelentenek jót.

Hidegen fújnak a szelek, nem jelentenek jót azok.

Hidegen fújnak a szelek, nem jelentenek azok jót.

stb.

dec. 23. 22:30
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!