Miért használnak sokan ilyen fura mondatszerkezetet?
Nem is tudom, milyen szerkezet:
"A rendőr által lettem megbüntetve." ahelyett, hogy "A rendőr büntetett meg."
Vagy:
Ahelyett, hogy "Hoztam a boltból zsemlét."
"Pista bátyjád által került a zsemle haza."
Vagy "Bepakoltam a fát a kamrába. helyett "Behordódott a fa a kamrába általam."
Számtalan példát hozhatnék még, de inkább nem teszem. Szóval milyen mondatszerkezet ez? És miért használják sokan ezt az "általozást"?
jaj, nekem csak most kezd leesni, hogy neked nem a passzívval van a gondod, hanem kifejezetten azzal, hogy az "eredeti alany" is bele van rakva, "által" névutóval... jól értem?
tehát ezekkel nincs gondod?:
"meg lettem büntetve"
"haza lett hozva a zsemle"
"be lett hordva a fa"
csak az zavar, ha benne van az "által" is?:
"meg lettem büntetve a rendőr által"
"haza lett hozva a zsemle Pista bátyád által"
"be lett hordva a fa általam"
(csak azért kérdezem, mert amúgy a passzív megfogalmazásba (általában) nem szoktak ilyet tenni, elég ritkán fordul elő, te mégis "általozást" és ilyen példákat írtál.)
na de ilyen -ódik/-ődik szerkezetet szerintem nemigen szoktak újonnan kreálni. inkább csak a meglévőket, a megszokottakat használják:
becsapódott az ajtó, egymásba fonódik a két villamosvonal, lemorzsolódott az egyesületi tagság fele, érződik a hangján a szomorúság...
de az nem túl életszerű, hogy "behordódott a fa", "megbüntetődött a sofőr"... nyelvtanilag, "logikaialag" lehetne ilyen (és ha lenne, akkor ugyanazt jelentené, mint az, hogy "be lett hordva", "meg lett büntetve"), de mégis, azt látjuk (vagy én azt látom), hogy ilyet nem szoktak mondani.
ha találsz konkrét példát (akár írásban, akár szóban), esetleg írd meg, hogy jobban érthető legyen, mi a gond.
(bocsánat, nem kötekedni akartam, csak valóban legalább 2-3 különféle dologról beszélünk, amelyeknek különféle a használata, különféle a megítélése...)
Nos ismerek olyanokat, akik nagyon gyakran így használják:
"Behordódott a fa."
"Csak tedd le az asztalra, és akkor majd kiszedődik a leves." (!)
"A nyáron majd lefestődik a kerítés."
Nagyon zavar, de szeretném tudni a hátterét ezeknek a kifejezéseknek.
#24: Hát ezen nagyon csodálkozom, ezeket leginkább poénból tudom elképzelni (vagy ritkán speciális okból komolyan is), de hogy rendszeresen így beszéljenek, ráadásul többen is, azt nem tudom mire vélni.
Persze nem vonom kétségbe, ha te mondod, akkor biztos így hallottad.
(Hol van ez? Milyen korúak? Közel élnek valamelyik határhoz? (Kontaktushatás?...))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!