Miért használnak sokan ilyen fura mondatszerkezetet?
Nem is tudom, milyen szerkezet:
"A rendőr által lettem megbüntetve." ahelyett, hogy "A rendőr büntetett meg."
Vagy:
Ahelyett, hogy "Hoztam a boltból zsemlét."
"Pista bátyjád által került a zsemle haza."
Vagy "Bepakoltam a fát a kamrába. helyett "Behordódott a fa a kamrába általam."
Számtalan példát hozhatnék még, de inkább nem teszem. Szóval milyen mondatszerkezet ez? És miért használják sokan ezt az "általozást"?
Germanizmus.
A magyar szabatosan azt mondja:
Megbüntettek.
Megbüntetett a rendőr.
Ez a passzív vagyis a szenvedő szerkezet.
De magyarban ezt mèg nem hallottam max német órán amikor a tanár szó szerint is fordított, hogy jobban értsük
,, A sör àltalam lett megíva"😁
Passzív, régebben sokkalta gyakrabban előfordult a magyar nyelvben, ma már csak itt-ott használatos, használjuk. Ezeket az "által" megfogalmazásokat viszont élő embertől még nem hallottam.
Én, amit leggyakrabban használok, az a "megéve" :D - Hol az almássüti? Már meg lett éve?
A hivatali nyelv telis-tele van a szenvedő igével, ami latinizmus, korábbi államnyelvünkben akkor lehetett szenvedő igét használni, amikor csak akartak.
A terjengősségre való igény a németből származik - a németek szerint ez a franciából jön, tehát egy vándor barbarizmust vettünk át a németből.
A kerülgetős szenvedő ige helyett a hivatalok az 1970-es évek előtt az egyszerű szenvedő igét használták, mint például folyamatba tétetik. Ettől függetlenül készülhetett a kerülgetős összetett szenvedő ige német modell alapján.
Kérdező, ezeket a szenvedő megfogalmazásokat általában idegen nyelvi órákon használják, a köznapi nyelvben ez nem szokás. Az illető egy kicsit figyelmetlen, egy kicsit túlságosan bele van mélyedve egy idegen nyelvbe, meg van zavarodva, vagy túlságosan fáradt ahhoz, hogy normálisan tudjon fogalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!