Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért használnak sokan ilyen...

Miért használnak sokan ilyen fura mondatszerkezetet?

Figyelt kérdés

Nem is tudom, milyen szerkezet:

"A rendőr által lettem megbüntetve." ahelyett, hogy "A rendőr büntetett meg."

Vagy:

Ahelyett, hogy "Hoztam a boltból zsemlét."

"Pista bátyjád által került a zsemle haza."

Vagy "Bepakoltam a fát a kamrába. helyett "Behordódott a fa a kamrába általam."

Számtalan példát hozhatnék még, de inkább nem teszem. Szóval milyen mondatszerkezet ez? És miért használják sokan ezt az "általozást"?

ma 00:17
 1/10 anonim ***** válasza:
76%
Ezek nem magyarosak, idegen hatás.
ma 00:34
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, én még senkitől se hallottam ilyen fajta modoroskodást. Könyvekben ritkán előfordult, hogy találkoztam vele, hogy érdekesebb legyen az adott karakter, de én élő embertől még sosem hallottam ilyen módon fogalmazni.
ma 00:49
 3/10 anonim ***** válasza:
89%

Germanizmus.

A magyar szabatosan azt mondja:

Megbüntettek.

Megbüntetett a rendőr.

ma 02:58
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Soha nem hallottam még ilyet. Ezek legfeljebb tükörfordított angol mondatok.
ma 03:27
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez a passzív vagyis a szenvedő szerkezet.

De magyarban ezt mèg nem hallottam max német órán amikor a tanár szó szerint is fordított, hogy jobban értsük

,, A sör àltalam lett megíva"😁

ma 04:41
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Passzív, régebben sokkalta gyakrabban előfordult a magyar nyelvben, ma már csak itt-ott használatos, használjuk. Ezeket az "által" megfogalmazásokat viszont élő embertől még nem hallottam.

Én, amit leggyakrabban használok, az a "megéve" :D - Hol az almássüti? Már meg lett éve?

ma 05:13
 7/10 anonim ***** válasza:
"Által mennék én a Tiszán ladikon..."
ma 07:16
 8/10 anonim ***** válasza:
80%

A hivatali nyelv telis-tele van a szenvedő igével, ami latinizmus, korábbi államnyelvünkben akkor lehetett szenvedő igét használni, amikor csak akartak.

A terjengősségre való igény a németből származik - a németek szerint ez a franciából jön, tehát egy vándor barbarizmust vettünk át a németből.

A kerülgetős szenvedő ige helyett a hivatalok az 1970-es évek előtt az egyszerű szenvedő igét használták, mint például folyamatba tétetik. Ettől függetlenül készülhetett a kerülgetős összetett szenvedő ige német modell alapján.

Kérdező, ezeket a szenvedő megfogalmazásokat általában idegen nyelvi órákon használják, a köznapi nyelvben ez nem szokás. Az illető egy kicsit figyelmetlen, egy kicsit túlságosan bele van mélyedve egy idegen nyelvbe, meg van zavarodva, vagy túlságosan fáradt ahhoz, hogy normálisan tudjon fogalmazni.

ma 07:27
 9/10 anonim ***** válasza:
67%
Erre a klasszikus példa a "macska fel van mászva a fára". Nyelvtanilag teljesen helyes, egyszerűen nem használjuk, mai szokások szerint nem elterjedt. De helyes.
ma 07:29
 10/10 anonim ***** válasza:
79%
#9: Ez a példa nyelvtanilag nem helyes, és nem tudom, hogy van-e olyan nyelv, ahol tárgyatlan igének van személyes passzívuma. Vagy nincs neki, vagy csak személytelen lehet.
ma 08:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!