Miért használnak sokan ilyen fura mondatszerkezetet?
Nem is tudom, milyen szerkezet:
"A rendőr által lettem megbüntetve." ahelyett, hogy "A rendőr büntetett meg."
Vagy:
Ahelyett, hogy "Hoztam a boltból zsemlét."
"Pista bátyjád által került a zsemle haza."
Vagy "Bepakoltam a fát a kamrába. helyett "Behordódott a fa a kamrába általam."
Számtalan példát hozhatnék még, de inkább nem teszem. Szóval milyen mondatszerkezet ez? És miért használják sokan ezt az "általozást"?
A gyerek àltal tegnap le lett ejtve a vàza,ami az esés következtében eltörött ès a gyerek meg lett szidva àltalam....
Azért nèznènek egy nagyot a magyar nyelvvizsgàn ha így kezdene beszélni a vizsgàzó
"Azért nèznènek egy nagyot a magyar nyelvvizsgàn ha így kezdene beszélni a vizsgàzó"
De a fele, ami tulajdonképpen a szenvedő, a gyerek meg lett szidva, az teljesen normális magyar.
#9: "klasszikus példa a "macska fel van mászva a fára". Nyelvtanilag teljesen helyes, egyszerűen nem használjuk"
Dohogynem, miért ne használnánk?
"mai szokások szerint nem elterjedt.
vagy: "nincs elterjedve". ez is ugyanolyan volna (ez sem tárgyas ige) – és ugyanúgy erre is igaz, hogy használjuk.
#10: "Ez a példa nyelvtanilag nem helyes, és nem tudom, hogy van-e olyan nyelv, ahol tárgyatlan igének van személyes passzívuma. Vagy nincs neki, vagy csak személytelen lehet."
más nyelvekről én sem merek nyilatkozni ez ügyben, de amúgy a "nyelvtanilag nem helyes"-t nem értem: ha használják, akkor "helyes" (pontosabban létezik, része a nyelvnek). márpedig ilyeneket igenis használnak, pl. a főnök el van utazva, ki vagyok fáradva, a busz fel van borulva... szóval nem, annyira nem egyszerű a dolog, hogy tárgyas (be van csukva) oké, tárgyatlan (fel van mászva) nem oké.
#12: "az egy közismert, de helytelen példa"
dehogy helytelen, miért volna az?
és egyáltalán: mi az, hogy "helytelen"? :-o
Ui.: ja, és azt még nem mondtam, de remélhetőleg már úgyis mindenki tudja: ennek a kérdésnek semmi köze a helyesíráshoz, de nem baj, "megtűrjük" itt az ilyeneket is ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!