Miért annyira idegen számomra az, hogy a „nemcsak”-ot egybeírjuk?
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy véletlenül sem bírálni szeretném a szakértők döntését, akik így határoztak, sokkal inkább megérteni.
Nem tudom megmagyarázni, de számomra annyira adja magát, hogy így írjam:
- „csak azt kell megcsinálni”
- „nem csak azt kell megcsinálni”
Az egy dolog, hogy azt hiszed, hogy egybe kell írni, de az már veszélyes, hogy még szakértőkkel is dobálózol.
Most úgy érzem fenekestül felforgatom az életedet: külön kell írni. Legalábbis a te példamondatod esetében külön kell. Van amikor egybe, de ennél pont külön.
Mellesleg ez a nyelvtannak egy olyan része, amikor helyes helytelennek lenni. Nyilván nem tökéletes a nyelvtanom nekem sem, de amennyire tudom, annyira igyekszem betartani. Ezt viszont nem. Ott rohadjon meg a "nemcsak", ahol van. Örökké külön fogom írni. 😂 NYELVÚJÍTÁS!
#1: ezt hogy érted? :-o
valóban létezik mindkettő, de mi az a "_teljesen_ más-más"?...
#2: "külön kell írni": tévedsz, mindkettő létezik (az AkH. szótárában is szerepelnek)
#2: "ez a nyelvtannak egy olyan része, amikor helyes helytelennek lenni"
melyik része nem ilyen?
avagy: ez miért jobban, mint a többi?
amúgy írj nyugodtan bárhogy, általában nem kötelez semmi a helyesírásra.
a "nyelvújítás" más, ne keverjük: itt most a helyesírásról beszélünk, az nem a nyelv része, csak kapcsolódik hozzá.
#0:
"Miért annyira idegen számomra az, hogy a „nemcsak”-ot egybeírjuk?
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy véletlenül sem bírálni szeretném a szakértők döntését, akik így határoztak, sokkal inkább megérteni."
Ehhez képest azt a kérdést tetted fel, hogy NEKED miért idegen egyben... Szerintem erre neked kéne megpróbálni válaszolni. :-)
Szerintem kérdező az egyikhez szoktál hozzá és az befolyásolja saját meglátásodat.
A szabályát ugyan nem ismerem, de szerintem ez tényleg nem egy nagy hiba akármelyik formában is írjuk. Én egy szóként és külön is tudom értelmezni - legalábbis nekem mindkettő megfelel.
Amúgy érdekes, hogy van ilyen szavunk ami egy szóként és külön külön is megállja a helyét.
Vagy, hogy jobban érthető legyen:
Nem CSAK haladóknak! - mondja a hirdetés.
Vagy:
Nemcsak haladóknak, hanem kezdőknek is.
#6-os leírta a lényeget.
Ha önmagában áll, akkor így írjuk: Nem csak.
Ha mondatban szerepel az, hogy hanem is, akkor egybeírjuk.
Pl. Nemcsak okos, hanem bátor is.
#6-7, Nagyon szépen köszönöm a pontosítást. Ezzel a „hanem”-es szabállyal nem voltam tisztában.
#4. Rendben, igazad van. Pontosítok: Elsősorban az érdekel, hogy a szakértők miért döntöttek így, nem az, hogy nekem miért furcsa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!