"Zöldizzócserével rendben." Ez így rendben?
A meghibásodás elhárítást követő kiírásáról van szó.
Ha a hiba leírásában utalás van a zöld izzó kiégésére, akkor nyilván azt írom, hogy "izzócserével rendben".
Viszont ha én állapítom meg a hiba jellegét is, akkor a kérdésbeli megfogalmazás a szokásos. De így jó, szóköz és kötőjel nélkül?
zöld izzó + csere => zöldizzó-csere (141/b)
A val/vel ragot itt nem értem... Én biztos nem úgy mondanám/írnám, hanem:
Zöldizzó-csere rendben.
Zöldizzó-csere kész.
Zöldizzó-csere elkészült.
(Val/vel raggal akkor lenne, ha pl.:
A zöldizzó-cserével elkészültünk.
A zöldizzó-cserével kész vagyunk.)
De ha már írom, hogy hogyan tetszene jobban, akkor még egy dolog: ez az összetett szóvá alakítás sem valami szimpi... Miért nem jó sima birtokos szerkezettel?
A zöld izzó cseréje elkészült.
Vagy ha nem ilyen kerek mondat kell, akkor:
Zöld izzó cseréje: kész
Zöld izzó cseréje: rendben
Oké, kösz.
Igazából nekem is kötőjellel tűnt jónak, csak nem tudtam megindokolni magamnak, hogy miért kell kötőjel.
A szakzsargon olyasmi, amit sok évtizede egy bizonyos módon használnak az emberek, és az új dolgozók is beletanulnak, nem változtatgatják.
Mint írtam, előfordul, hogy a hiba leírása nem tartalmazza azt, hogy a zöld izzó kiégett, tehát nem a zöld izzó cseréjét várták el tőlünk, ezért így nem is lehet írni, hogy kicseréltük a zöld izzót. Csak egy bizonyos hibajelzés volt, ismeretlen okkal. Aztán mi állapítjuk meg, hogy az izzóval van gond, és el is hárítjuk a hibát.
Tehát írhatnánk, hogy: "Megállapításunk szerint a hibajelzés oka a zöld izzó kiégése volt, és izzócserével elhárítottuk a problémát." De ehelyett csak annyit írunk (ezek szerint), hogy: "Zöldizzó-cserével rendben."
ahha, így értem, köszi!
de úgyis csak az a lényeg, hogy ti értsétek egymás között. :-)
(...akár van értelme, akár csak "így szoktuk" ;-)
Igen, az, értelmetlenkém.
A meglévő szokás megváltoztatása eleve az.
Vegyél felfogóképességet, ha van a sarki boltban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!