Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Megérdemlem/megérdemeltem?

Megérdemlem/megérdemeltem?

Figyelt kérdés

Öt éve karácsonyra kaptam egy Playstationt. Akkor még azt hittem, hogy a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékot. Ezért nagyon boldog voltam, mivel Jézuska úgy gondolta, hogy megérdemlem/megérdemeltem a Playstationt.

Megérdemlem vagy megérdemeltem a helyes?

2023. nov. 26. 09:09
1 2
 11/14 BringaManó ***** válasza:

az sem teljesen mindegy, hogy "hogy" vagy "mivel"...

hoggyal már jobb, ugye?

2023. dec. 8. 21:59
 12/14 A kérdező kommentje:

Nagyon boldog voltam, hogy Jézuska úgy gondolja, hogy megérdemlem a Playstationt.

Így valóban jobb, mi ennek a nyelvtani oka? Bár a kétszer hogy sem hangzik annyira jól, de a mondat legalább megállja a helyét.

2023. dec. 9. 10:40
 13/14 BringaManó ***** válasza:

Próbálj meg rá kitalálni valami jól hangzó elméletet. :-)

Tehát most ezeket kellene összehasonlítani, ugye?:

Nagyon boldog voltam, mivel Jézuska úgy gondolja, hogy megérdemlem a Playstationt.

Nagyon boldog voltam, hogy Jézuska úgy gondolja, hogy megérdemlem a Playstationt.

(Én elkezdtem kigondolni dolgokat, de most nincs időm kifejteni. Sajnos több dolgot kéne szétszálazni, pl.

– alapból a sima jelen időben megnézni a kettőt:

Boldog vagyok, hogy/mivel Kati szeret.

– ugyanez más megfogalmazással miben más, mn. helyett ige:

Örülök, hogy/mivel Kati szeret.

– aztán ezek múlt időben miben másak...

– más tulajdonsággal/igével is hasonlóan működik-e, vagy csak érzelmekkel?...

stb.)

márc. 24. 14:03
 14/14 BringaManó ***** válasza:

Amúgy nem tudom, mondtam-e már, de ez nem helyesírási téma. :-) Hanem inkább nyelvészet, amit lehet, hogy értelmesebb megbeszélni a Szószátyár Facebook-csoportban ( [link] ), elvégre az mégiscsak egy nyelvészeti rádióműsorhoz kapcsolódik, nyelvészeti témákkal foglalkozik...

És akkor nem szennyeznénk vele itt a Helyesírás kategóriát.

márc. 24. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!