A gazdag emberek megérdemelten gazdagok vagy érdemtelenül?
Ha tisztességtelenül érték el a gazdagságot evolúciós szempontból ők fittebbnek számítanak mint a többi ember?
Hisz magasabb a túlélési és szaporodási esélyük.
Attól függ, melyik. Van aki megdolgozott érte keményen, van aki széthazudott mindent érte keményen, van akinek hatalmas mázlija volt, van aki örökölte.
Az első szerintem megérdemli, a többi nem.
2
Ez amúgy egy érdekes kérdés. Nem tett érte semmit (vagy alig), és belecsöppent az ölébe, így nem az ő érdeme. Viszont pl. az örökös az kapja valakitől, az a valaki ráruházza, de az érdemet is? Bűnösségnél a bűnt nem ruházzuk tovább, így ezt követve magát az érdemet sem. De ez csak az én fotel gondolkodásom XD
"evolúciós szempontból ők fittebbnek számítanak mint a többi ember?"
Az számít fittebnek, aki nagyobb számban örökíti tovább a génjeit. Hosszú távon, beleértve az utódok utódait is.
Indulj ki ebből!
Mondjuk hozzátenném, hogy a szerencsét én “képességnek” tartom. Szerintem az RPG játékok készítöi ezt eltalálták.
Ismerek olyan embert, aki a szerencséjéböl építi életét (nem szerencsejátékos), de olyat is, hogy ha mindig ellene fogasz, sosem fogsz veszteni.
Az örökös meg azért “érdemel”, mert pl., ha én is azért dolgozom, hogy a gyermekeimnek jó legyen, ne szopjanak annyit, mint én, akkor had adjam már nekik tovább életem munkáját. Mondjuk jelenleg nincs, de érted, a lehetöségem legyen már meg, hogy tovább adjam munkám gyümölcsét.
5
Persze, nem azt mondtam, hogy az öröklést tartom rossznak, de magát az érdemes nem öröklik. Nekik ez kb olyan, hogy ingyen kapnak egy vagyont
A gazdagok intellektuális tevékenysége a jelenleg érvényes társadalmi paradigmák értelmében (a pórnép lehúzása mellett) szinte kizárólag abból áll, hogy akadályozzák az ambiciózus szegényeket a tehetségük érvényesítésében.
Ebből a megfontolásból érdemes kiindulni, amikor valaki valmit el akar érni a pénz világában!
9
Természetesen, az hogy gazdag valaki, társadalomban tudjuk értelmezni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!