Megérdemlem/megérdemeltem?
Öt éve karácsonyra kaptam egy Playstationt. Akkor még azt hittem, hogy a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékot. Ezért nagyon boldog voltam, mivel Jézuska úgy gondolta, hogy megérdemlem/megérdemeltem a Playstationt.
Megérdemlem vagy megérdemeltem a helyes?
Mindkettő helyes. Az első esetben az ajándék megkapásának időpontjában gondolod, hogy ott és akkor megérdemled valamiért, akár különösebb ok nélkül is. A második esetben inkább a múltbéli tetteid, viselkedésed stb miatt érzed kiérdemeltnek, megérdemeltnek az ajándékot.
Nagy különbség nincs.
Mit nehéz megérteni a múlt idő és jelen idő használatában? :) De komolyan?
Tegyük fel egy sportoló érmet nyer. Legyen aranyérem mondjuk. :P És mondhatja az alábbiakat:
- Megérdemeltem, mert jól futottam a versenyen.
- Megérdemlem, mert én vagyok a győztes.
:) Ne mááá gyerekek :) Jelen időben és múlt időben is helyes tud lenni.
- Megérdemled - jár neked, megdolgoztál érte
- Megérdemelted - a jó magatartásoddal, kiérdemelted az előzmények alapján
Köszi a válaszokat!
Azért nem teljesen egyértelmű, mert a jézuskás dolog a múltban történt, és most mesélem el. Egyidejűség/előidejűség, etekre gondolok. A sportolós példa viszont a jelenben történik, illetve majdnem a jelenben.
Ja? Ha az ajándékozás múltbeli, akkor inkább múlt idő. Bár közelmúltra még használunk jelen időt is, ha az nem hangzik túl zavaróan.
A tavaly karácsonyira most például biztos jobb a múlt idős, mert az már tényleg régebben volt.
Szerintem ha a jelen időset választod, akkor a nézőpontot az előző igénél érdemes váltani
Nagyon boldog voltam, hogy Jézuska úgy gondolja, hogy megérdemlem...
Viszont ha gondolta, akkor a megérdemeltem, párral érzem jónak.
#7: :-/ pedig az #5-ösnél még azt hittem, hogy érted... :-P
ha az ajándékozás múltbeli, akkor is ugyanúgy lehet múlt és jelen idejű ige egyaránt (a magyarban legalábbis):
Jézuska úgy gondolta, hogy megérdemlem/megérdemeltem a Playstationt.
tehát ahogy a "jelenleg" történő eseményt is mondhatom kétféleképpen:
– Megérdemlem az érmet, mert én vagyok a győztes.
– Megérdemeltem az érmet, mert jól futottam a versenyen.
ugyanúgy a múltban is oké mindkettő:
– Akkor még úgy éreztem, hogy megérdemlem az érmet, mert én vagyok (vagy én voltam) a győztes.
– Akkor még úgy éreztem, hogy megérdemeltem az érmet, mert jól futottam a versenyen.
Nagyon boldog voltam, mivel Jézuska úgy gondolja, hogy megérdemlem a Playstationt. (tehát gondolta helyett gondolja)
A #8-as válaszoló alapján ez a mondat is megállja a helyét, ha sok évvel ezelőtt volt az említett karácsony? Nekem igy már nem hangzik jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!