Egy színész Oscar-díjat kap az egyik filmjéért. A kritikusok szerint már az első jelenet miatt megérdemelte (volna) a díjat. Hogy helyes a második mondat?
Figyelt kérdés
megérdemelte volna a díjat - nekem ez azt sugallja, hogy végül nem kapta meg (pedig megkapta), de mégis kicsit jobban hangzik így, mint volna nélkül2022. jan. 19. 07:30
1/7 anonim válasza:
Mindkettő helyes, én úgy gondolom. Mivel a szövegkörnyezetben szerepel, hogy megkapta.
2/7 anonim válasza:
Már az első jelenet alapján megérdemelte volna, de nem az alapján hanem az egész filmes alakítása alapján kapta.
3/7 anonim válasza:
Megérdemelte, már az első jelenetért is.
4/7 anonim válasza:
már az első jelenet miatt megérdemelte volna
Nekem nem azt jelenti, hogy végül nem kapta meg, mert csak "volna". Hanem, hogy ha csak az első jelenetet látják, akkor is.
5/7 anonim válasza:
Szerintem a volna tök felesleges.
6/7 anonim válasza:
Jelenetéért..
Vagy kicsit szebben: A kritikusok szerint már az első jelenetében nyújtott teljesítménye alapján is kiérdemelte/kiérdemli.
7/7 anonim válasza:
6-os válasz helyes!
A Kérdező megfogalmazásában pedig így helyes:
A kritikusok szerint már az első jelenet miatt IS megérdemelte volna a díjat. (Ebben az esetben a "volna" nem feltételes, mert azt már megelőzi az IS megerősítés, ergo már az első jelenet miatt megérdemelt volt a díj, a többi már csak ráadás volt. (Csöndes megjegyzésem, hogy ezt egy OSCAR esetében nehezen tudom elképzelni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!