Van indokolható helyzet, amikor a kettőspontot a szó másik oldalára írhatjuk?
Valahogy így :példa.
Hagyományosan így kell: ez a hagyományos példa.
Felcserélni a sorrendet, felcserélni a kettőspont operátort, megőrizni a vesszővel elválasztott elemek konzisztenciáját :ami szükséges egy ilyen példához.
x, y, z :az A halmaz elemei.
Mit gondoltok erről az újszerű nyelvszerkezeti jelenségről?
Kösöznöm szépen válaszodat. Persze a Lojbant mint természetes nyelvet úgy értem, hogy a programnyelvekhez vagy meztelen algebrához vagy a predikátumkalkulushoz képest mégiscsak nyelv. Csak véletlenül valahogy így írtam le. Igazából minden, ami az Ithkuilnál beszélhetőbb, természetes nyelvnek tekinthető.
Nem vagyok biztos benne, hogy éppen kettőspntoperátor létezik a Lojbanban, de abban igen, hogy sok olyan nyelvi függvény van bevezetve, amely egészen túlnyúlik azon a körön, amit a ismert nyelveknél látunk. Eleve a 3. személyű névmások rendszere teljesen matematikai jellegű. Semmi idegenség nem lenne a Lojbanban abból, ha olyasféle dogokra definiálnának függvényt, amit hagyományosan írásjelek feleznek ki. ,,Attitudinal'' féle dodlgok már most is vannak a Lojbanban.
Lnyegében minden bridi megordítható az argumentumai sorrendjében, erre val a se operátor illetve a vel kezddődő teljes operátorcsalád. Ezek teljesen úgy működnek, mint a kombinátorlogika (combinatory logic) C kombinátora illetve ennek változatai.
"Igazából minden, ami az Ithkuilnál beszélhetőbb, természetes nyelvnek tekinthető."
Ez zavarba ejtő... Nem vagyok nyelvész, de ha beírom a gugliba a természetes nyelvet, akkor azt mondja: "Természetes nyelvnek (a mesterséges nyelvekkel szemben) az emberek által használt olyan nyelvet nevezzük, amely egy közösség (törzs vagy nemzet) életében nemzedékről nemzedékre spontán vagy tudatos folyamatok (például nyelvújítás) során szabadon fejlődik, változik."
Javaslom, hogy valami más terminusokkel jelöljük az általad kifejezni kívánt különbséget, pl. "beszélhető nyelvek" és "programnyelvek"? Biztos nem pontos, talán vannak is rá megfelelő fogalmak, csak nem ismerem őket.
Oké, ha ezek szóban is megjelenő dolgok (operátorok, sorrendek stb.), akkor valóban a nyelv részei. – Viszont ezzel még távolabb kerültünk az eredeti kérdéstől, mert az U. Xorter által javasolt módosítás – ha jól értem – nem érintené a meglévő anyanyelvünket (vagyis a beszédet), csak az írásbeli jelöléseket tuningolná fel kicsit. :-)
Azthiszem kicsit öniróniából írhattam. Itt a GYK-n néhány kicsit régebbi kérdésben ha valaki a latint vagy az eszperantót megemlíti is, sokszor kap piros kezeket hogy mi a hasznuk. Az én szempontomból ez a nyelvek jelentőségének félreértése.
A nyelvek fő célja az, hogy amikor az ember szorong vagy depressziós, legyen mivel inspirálnia magát. Kommunikációs szerepük vagy piaci hasznosságuk teljesen másodlagos. Fontossági szempontból első helyen állnak azok a nyelvek, amik valami elvi újat mondanak, mondjuk az UNLWS képírás (még jobb, mint a Bliss), vagy egyes elszigetelt törzsi népek nyelvei, főleg a poliszintetikusabb irányba hajló nyelvek, csukcs, eszkimó, yimas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!