Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Léteznek ilyen helyesírást...

Léteznek ilyen helyesírást átnéző szolgáltatókat?

Figyelt kérdés

Írtam egy kisebb regényt, közeli körben publikálnám, persze csak ilyen "összetákolt" formában. (Mármint a az előlap hátlap stb, nem a tartalom)

A terjedelem kb. 18.000 szó. Word-ben írtam, nagyjából helyesen írok, de pár vessző és írásjel biztos akad benne ami hiányzik. Létezik valamiféle weboldal ahova beküldöm és átnézik?

2022. dec. 29. 02:07
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Közel húsz éve hivatásos szöveggondozó vagyok, úgyhogy van némi rálátásom a dologra.

A díjazás függ a szöveg jellegétől, témájától (például jogi, orvosi szakszövegért mindig többet kérek, mert ezeket olyan olvasni, mint kátrányban úszni), minőségétől, terjedelmétől és a határidőtől, illetve a munkamenettől. Én általában kétkörös javítást vállalok. Az elsőben olvasószerkesztői munkát végzek, amibe a mondatszerkezetek javításán, a stilizáláson kívül beletartozik a helyesírási hibák nagy részének javítása, a nevek, tényadatok és a következetesség ellenőrzése is. A második körben zajlik a korrektori munka, az első szűrőn átsurranó helyesírási-nyelvhelyességi hibák mellett az elválasztási, sortörési, tipográfiai hibákat is itt jelölöm vagy javítom. Olvasásonként és szóközzel számított leütésenként 0,25 és 1 forint között van a díj, ennél sokkal magasabb árat eddig még tőkeerős cégeknél sem tudtam kiharcolni, pedig van nevem a szakmában: díjakat nyertem, több helyre hívtak előadni. Szóval ez nem az a munka, amiből az ember jachtot vagy akár egy kis vitorlást fog venni. (Egyébként egy állami milliárdokkal vastagon kitömött alapítvány egy-két éve a fent említett minimumár felét fizette egy kollégámnak egy „politikatudós” könyvének szöveggondozásáért, merthogy úgyis presztízst jelent neki dolgozni…)

A Word, a Google és egyéb programok helyesírás-ellenőrzőit pedig komoly munkánál érdemes elfelejteni. Elgépelés-ellenőrzésre általában jók, de amúgy buták, gyakran hülyeséget javasolnak.

2023. jan. 16. 23:03
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!