Léteznek ilyen helyesírást átnéző szolgáltatókat?
Írtam egy kisebb regényt, közeli körben publikálnám, persze csak ilyen "összetákolt" formában. (Mármint a az előlap hátlap stb, nem a tartalom)
A terjedelem kb. 18.000 szó. Word-ben írtam, nagyjából helyesen írok, de pár vessző és írásjel biztos akad benne ami hiányzik. Létezik valamiféle weboldal ahova beküldöm és átnézik?
Közel húsz éve hivatásos szöveggondozó vagyok, úgyhogy van némi rálátásom a dologra.
A díjazás függ a szöveg jellegétől, témájától (például jogi, orvosi szakszövegért mindig többet kérek, mert ezeket olyan olvasni, mint kátrányban úszni), minőségétől, terjedelmétől és a határidőtől, illetve a munkamenettől. Én általában kétkörös javítást vállalok. Az elsőben olvasószerkesztői munkát végzek, amibe a mondatszerkezetek javításán, a stilizáláson kívül beletartozik a helyesírási hibák nagy részének javítása, a nevek, tényadatok és a következetesség ellenőrzése is. A második körben zajlik a korrektori munka, az első szűrőn átsurranó helyesírási-nyelvhelyességi hibák mellett az elválasztási, sortörési, tipográfiai hibákat is itt jelölöm vagy javítom. Olvasásonként és szóközzel számított leütésenként 0,25 és 1 forint között van a díj, ennél sokkal magasabb árat eddig még tőkeerős cégeknél sem tudtam kiharcolni, pedig van nevem a szakmában: díjakat nyertem, több helyre hívtak előadni. Szóval ez nem az a munka, amiből az ember jachtot vagy akár egy kis vitorlást fog venni. (Egyébként egy állami milliárdokkal vastagon kitömött alapítvány egy-két éve a fent említett minimumár felét fizette egy kollégámnak egy „politikatudós” könyvének szöveggondozásáért, merthogy úgyis presztízst jelent neki dolgozni…)
A Word, a Google és egyéb programok helyesírás-ellenőrzőit pedig komoly munkánál érdemes elfelejteni. Elgépelés-ellenőrzésre általában jók, de amúgy buták, gyakran hülyeséget javasolnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!