A megjegyzésben megadott mondatban kell vesző?
Bocsáss meg a zavarásért - mondta János felfedezve egy friss tintafoltot Béla íróasztalán.
vagy
Bocsáss meg a zavarásért -- mondta János, felfedezve egy friss tintafoltot Béla íróasztalán.
Ha már itt tartunk, szeretném azt is megkérdezni, hogy párbeszédekben hogyan kell használni a vesszőt.
Gondolok itt egy ehhez hasonló példára:
-- Nem értek veled egyet -- mondta János helyet foglalva az íróasztalánál --, de ha nagyon akarod, teljesítem a kérésedet.
A "de ha nagyon akarod" elé kell vessző vagy sem?
Ez a második kérdésem egészen pontosan arról szól, hogy mikor kell és mikor nem kell vessző a fentiekhez hasonló párbeszédekben? (azaz akkor, ha kisbetűvel folytatódik a mondat).
Másik példa:
-- Az útmutatásod segítségével egyedül is eltalálnák arra a helyre, amiről az előbb beszéltünk -- mondta János Bélának --, de jobban örülnék, ha te is velem jönnél.
Az első kérdésre a válasz:
Így helyes:
Bocsáss meg a zavarásért -- mondta János, felfedezve egy friss tintafoltot Béla íróasztalán.
Tehát kell a vessző.
A második kérdésre a válasz:
Így helyes:
-- Nem értek veled egyet -- mondta János helyet foglalva az íróasztalánál -- de ha nagyon akarod, teljesítem a kérésedet.
Tehát nem kell a vessző a gondolatjel után.
Kell, az elsőhöz, mert hátravetett mondatként kapcsolódik - [link] -, a második pedig benne van a kérdező által linkelt cikkben, és mert a "de" elé egyébként is kell vessző.
-- Nem értek veled egyet, de ha nagyon akarod, teljesítem a kérésedet.
És ez adja a választ a második kérdésedre: ha az eredeti, gondolatjelek nélküli mondatba kell a vessző, akkor kell a párbeszédesbe is.
Azt állapítsd meg, hogy tagmondatokat választasz -e el egymástól.
A “de” nyilván tagmondatokat köt össze, tehát kell a vessző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!