Már túlvagyok rajta, felásóztam a kertet!
Holnap rakom a dughagymát!
Jah, amúgy köszönöm mindenkinek aki érdemli, jó tavaszt!🍀🌞🙋♂️
Tájnyelvi szó. Ha jól tudom, Debrecen környékén használják az ásóz, ásózik szót az ás helyett.
A magyarok többsége azt mondja, hogy ás, de attól még az ásóz sem helytelen. Mindenki használ rengeteg olyan szót, ami neki természetes, az anyanyelve része, a környékén mindenki úgy mondja, másoknak meg furcsának, magyartalannak tűnik.
Ez is tájnyelvi kifejezés.
Mifelénk (régebben főleg mezőgazdaságból élő településen) úgy mondják, hogy duggatni a hagymát, de 1-2 millió (dél- vagy kelet-) alföldi magyar azt mondja, hogy rakják a dughagymát. Ez még szakkönyvekben is elő szokott fordulni, ha a könyv írója épp erről a vidékről származik.
Nem tudom, rémlik-e neked, hogy Makón egy-két ember azért tudja, hogy mi az a hagyma. Na, ott is ezt a kifejezést használják, hogy rakják a hagymát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!