"Nincs ilyen magyar szó."
Már van.
Egyébként meg a tárgyas/alanyi ragozás figyelembe vételével két külön szó és mindkét szó helyes. A megfelelően feltett kérdés el is választja őket.
van, amelyik igen, van, amelyik nem,
van, akinél igen, van, akinél nem...
(egyre kevesebbeknél igen, látom magamon, a gyerekeimen...)
ráadásul a kijelentő az, ami "most múlik pontosan", a feltételes, kötő/felszólító már jóval előrébb tart a folyamatban, olyat talán te sem mondanál, hogy "úgy ásóznám egy kicsit a kertben! de nem engedik, hogy ásózzam. :-(".
szóval ez a kategorikus kijelentés, ennyire általánosan megfogalmazva nem érvényes – ennél sajnos bonyolultabb a helyzet.
Az ásózokat k-val kell írni, az ásozomot pedig m-mel. Ez nem helyesírási kérdés.
Én mindkét ragozást helyesnek tartom. Szokták mondani, hogy az ikes E/1-ben m-re végződnek, de ez inkább egy leírás, mint követendő szabály. A leggyakoribb igéknél, amikkel gyakran találkozunk, nagyon sokan így használják (de azért ott sem mindenki), pl eszem, iszom, alszom.
Ritkán használt ikes igéket viszont ritkábban ragoznak így az emberek, mert nem érzik természetesnek.
Én egyébként az ásózom alakot használnám, de én az átlagtól jobban követem az ikes "szabályt". De egyáltalán nem zavar a k-s alak, nem érzem úgy, hogy merénylet lenne a magyar nyelv ellen.
Miért ne létezhetne ilyen szó? Szabályosan képezték, tehát helyes. És mi van, ha nem az ásást jelenti? Ahogy mondjuk az ollózás sem a vágást.
Én ásózom formában írnám alanyi és tárgyas ragozásban egyaránt.
"Szabályosan képezték, tehát helyes."
szabálytalanul képzett szó is lehet "helyes", hiszen azt, hogy mi a "helyes" (pontosabban, hogy mi létezik), csak az dönti el, hogy mit használnak az emberek.
pl. van olyan is, hogy kiakolbólít, dekkol :-)
sőt, még az is csak a közmegegyezésen múlik, hogy mi a szabályos:
van, aki szerint az a szabályos, hogy "nem tudnék aludni", mások szerint "nem tudnák aludni". (a hangrendi illeszkedést figyelembe véve az utóbbi volna a szabályos, a művelt köznyelvben alkalmazott konvenció szerint viszont az előbbi.)
és ugyanígy: az eszek, iszok, alszok, ásózok is "szabályos", ha az ikes ragozást nem vesszük figyelembe – ha viszont alkalmazzuk ezt a speciális alszabálykupacot, akkor nem "szabályos".
Mármint a közelharcnak az ásóval végzett válfaja? :-)
Amúgy nem(csak) az, ha rákeresel, akkor láthatod, hogy használják a szót kertészeti témákban (is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!