Tényleg be akarják tiltani az ly használatát a magyar nyelvben? Vagy ez csak álhír?
"Nem érzem át az értelmét."
Én sem. De mint lehetséges okot nagyon is elképzelhetőnek tartom.
Tekintve hogy rengeteg olyan mások által ismeretlen okból kiagyalt "megoldás" létezik, aminél én a problémát sem tudom elképzelni amire az lenne a megoldás.
Továbbá a női logika nem TTL kompatibilis. Szóval nem tudni honnan fúj a szél...
"Tényleg be akarják tiltani az ly használatát a magyar nyelvben?"
Utanna az ekezetek jonnek!
Egyébként:
#24:
"A magyar nyelvtan egyik alapszabálya az, hogy a nyelvtan igazodik a beszédhez"
Ez nem a magyar nyelv sajátossága: minden nyelv esetében úgy működik a dolog, hogy a nyelv kialakul a beszélők ajkán, a nyelvtan pedig leírja ezt.
"ha közhasználat elfogad egy beszédstrukturát, akkor az nyelvtani szabály lesz."
igen, leírják nyelvtani "szabályként", de ez nem azt jelenti, hogy ez onnantól egy előírás, hanem egy megfigyelt törvényszerűség rögzítése.
(az már más kérdés, hogy aki idegen nyelvként tanulja a magyart, annak a számára ugyanezek a megfigyelések előírássá válnak... kb. mint ahogy arra nincs "ELŐírás", hogy a zsiráfnak milyennek kell lennie, csak leírni tudjuk, amit a természeteben látunk, mégis aki le akar rajzolni egyet (vagyis aki "idegen nyelvként" tanul zsiráfot rajzolni :-), annak meg tudjuk mondani a megfigyeléseink alapján, hogy zsiráfot így-és-így "kell" rajzolni, pl. az a "szabály", hogy hosszú nyaka van. :-)
"És ha ez még érvényben van, akkor erre a szabályra szerintem még várni kell."
no várjál csak! amiket fent írtál/írtam, az a nyelvtani szabályokról szól – az ly/j viszont helyesírási kérdés, ami egy egészen más téma.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!