Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Tényleg be akarják tiltani az...

Tényleg be akarják tiltani az ly használatát a magyar nyelvben? Vagy ez csak álhír?

Figyelt kérdés

2021. nov. 8. 17:04
1 2 3
 11/25 BringaManó ***** válasza:
94%

én sem értem, hogy mi értelme volna egy ilyen műfelháborodást (vagy a másik oldalról: műlelkesedést) gerjeszteni, műhabot verni, de mivel egyáltalán nem hallottam semmi ilyesmi "hírről" (vagy "álhírről"), mégis azt kell gondolnom, hogy valaki csak "unatkozik", esetleg egyéb hátsó szándéka van, amihez kevés a fantáziám...

(mondjuk arról készít tanulmányt, hogy hogy reagálnának az emberek egy ilyen változásra)

de ha tudsz ilyen hírt, mutasd! :-)

ha valamilyen "hadjárat" lenne, akkor inkább ly _melletti_ kérdés volna ezzel a túlzó megfogalmazással ("be akarják tiltani"), legalábbis ha provokálni akar valamit...

2021. nov. 11. 11:13
 12/25 Wadmalac ***** válasza:

Lehet, hogy valami FB-troll produkálta, ott látta a kérdező...

Kértem forrást, nem adott, a kérdés nyitott.

2021. nov. 11. 11:52
 13/25 BringaManó ***** válasza:

igen, majd kiderül (vagy nem) :-)

a kérdést olvasva fel sem merült bennem, hogy valódi lenne... mármint hogy valóban hallott/olvasott volna ilyen hírt. akkor minimum célzott volna rá, hogy hol, mit, kitől (de jobb esetben linket is dob).

ez így teljesen "mű-szagú", csak a célja kérdés

2021. nov. 11. 12:04
 14/25 Wadmalac ***** válasza:

"fel sem merült bennem, hogy valódi lenne"

Én adtam neki esélyt, hogy tényleg látta valahol valami pletyka szinten.

Ha a kérdés kételkedős fogalmazása csak színészkedés, akkor tévedtem.

Azért amióta a bringásoknak sikerült annyira elhitetnie a propagandájukkal a másfél méter kötelező oldaltávot az országgal, hogy tényleg szabály lett belőle, kicsit félek...

:D

2021. nov. 11. 12:11
 15/25 BringaManó ***** válasza:

:-)

igen, szabály lett? na ez, nekem is új, mutasd :-)

én még ott tartok, amivel amúgy a [link] is kezdődik:

"A Magyarországon jelenleg hatályos KRESZ szerint “Előzni abban az esetben szabad, ha az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani“. Ez a gumiszabály sajnos a valóságban elég gyakran a kerékpárosokon csattan, akiket a járművezetők sokszor veszélyesen közel előznek, hiszen nincsen meghatározva a KRESZ-ben, hogy mi számít veszélyes manővernek és mi nem."

már beljebb vagyunk?...

2021. nov. 11. 12:29
 16/25 Wadmalac ***** válasza:

Még nincs benne a KRESZ-ben, de nemsokára.

[link]

2021. nov. 11. 12:38
 17/25 BringaManó ***** válasza:

Wáó, köszönöm! Kíváncsi vagyok....

(ezek szerint a "tényleg szabály lett belőle" kis költői túlzás volt, a medve bőrére történő ivást előrehozandó – de hátha... :-)

2021. nov. 11. 13:31
 18/25 Wadmalac ***** válasza:

"ezek szerint a "tényleg szabály lett belőle" kis költői túlzás volt"

Egész picit, mert már legálisan (szürkezóna, nem szedeti le senki) táblázgatják itt-ott az utakon.

:)

2021. nov. 11. 13:38
 19/25 BringaManó ***** válasza:

ja, a táblázást én is tudom, de az nem kresztábla :-)

azt se szedeti le senki, hogy tesco jobbra :-)

2021. nov. 11. 13:47
 20/25 Wadmalac ***** válasza:

"azt se szedeti le senki, hogy tesco jobbra :-)"

De, ha engedély nélkül rakják ki.

Mindhez kell.

2021. nov. 11. 13:56
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!