Előfordul ilyesmi a családodban?
A családi kapcsolatok témában nagyon gyakori, hogy a kérdezők nem tesznek szóközt a vessző után.
(Természetesen nem ugyanazokról a kérdezőkről van szó, mindig más az élethelyzet; a válaszolóknál nem igazán látok ilyesmit.)
Nem találkoztam még ezzel az íráshibával, a ti családotokban előfordul ilyen? Kézírásban is megjelenik vagy csak gépelt szövegben?
"boltba? Bele?"
nem "bele", hanem "bent a boltba". talán te is tudod, hogy sokan így mondják, ez évszázadok óta így van, a magyar anyanyelvűek többsége(?) nagyon sokszor így mondja az anyanyelvén, tehát ez így (is) van magyarul.
de tudomásul vettem, hogy neked nem tetszik, oké.
(de azért ne idegeskedj miatta, nem érdemes: nem használ, és még árt is. :-)
"nem "bele", hanem "bent a boltba""
Épp az, hogy az bent a boltbaN. Ez olyan, mintha azt írnád, hogy fel a fán.
De jó, még senkit nem vertem meg emiatt nyilvánosan lángoló szemekkel. ;)
na de olyat nem mondanak az emberek, ilyet meg mondanak. ez azért elég jelentős különbség, nem?...
(amúgy nekem is jobban tetszik, ha "szépen" van mondva, de azért lássuk be, hogy a másik is létező forma. hiszen úgy mondják sokan.)
de az azért jó, ha nem szoktál emiatt verekedni :-) – remélem, hogy szóban sem részesíted anyanyelvi nevelésben felnőtt embertársaidat, hanem hagyod nekik, hogy úgy beszéljenek magyarul, ahogy ők tanulták (és cserébe bizonyára ők sem szokták neked megmondani, hogy hogy kéne beszélned. :-)
Igen, a -ba/-ban és a -be/-ben helytelen használata is nagyon zavaró (plusz az igekötők nem megfelelő használata, brrr).
Valahogy ezeket már olyan régóta hallom és olvasom helytelenül, hogy megtanultam ignorálni.
De az, hogy az írásjeleket is lehet rosszul használni, az nekem új.
nem helytelen az, csak más :-)
(nincs helyesmondási szabályzat)
az írás, az írásjelek használata egy egész más téma: az nem a nyelv, hanem az írás, arra van szabályzat, van mihez képest "helytelenül" használni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!