XY tegnap jelentette be a felmondását, pedig azt hittük, sosem fog elmenni. A mondat végét hogy lehetne még másképpen írni?
... pedig volt egy olyan érzésünk, hogy sosem fog elmenni (szerintem ez pont nem jó ide)
...pedig (egy) olyan érzésünk volt, hogy sosem fog elmenni. (ez talán jobb)
...pedig az volt az érzésünk, hogy sosem fog elmenni. (szerintem ez így jó, de hátha valaki ír ennél jobbat)
@"volt egy olyan érzésünk" / "olyan érzésünk volt":
megpróbálom elmagyarázni, hogy mit gondolok vagy érzek ezzel kapcsolatban:
én nem pozitív/negatív töltet miatt mondanám, hogy ez nem az
igazi, hanem mert ebben van egy olyan jelentéstöltet, hogy valamikor, valami miatt elkezdődött egy "olyan érzés", ami aztán vagy beigazolódik vagy nem (de általában akkor mondjuk ezt, amikor igen). egy olyan érzés, ami valami válaszra, igazolásra vár, "feszít", valami kell, hogy legyen vele előbb-utóbb.
lehet, hogy ez gyakrabban negatív, de lehet pozitív is gond nélkül:
"Volt egy olyan érzésem, hogy belőle nagy művész lesz – és úgy is lett."
a kérdésbeli, felmondásos szituban viszont nem egy ilyen jellegű – furcsa, új, megfejtésre vagy megoldásra váró – érzésről írsz, hanem ellenkezőleg: olyan természetes "érzésről", amire az ember nem gondol folyton, nem zavarja, nem izgatja, nem várja a végét, nem vár változást... inkább egy megnyugtató "alapérzés", vagy ha nem pozitív, akkor nem megnyugtató, hanem mondjuk "bele van törődve"...
előbbire példa:
"volt egy olyan érzésem, hogy ez az erkély le fog szakadni"
utóbbira:
"mindannyian úgy éreztük, hogy ez a ház már örökké állni fog, és az ükunokáink is itt fognak megőszülni"
hm?
#12: Köszönöm!
mindannyian úgy éreztük, hogy ez a ház már örökké állni fog, és az ükunokáink is itt fognak megőszülni
- ez az jelenti, hogy már biztos nem lesz így?
Illetve egy hasonló kérdésem lenne:
Szövegkörnyezet nélkül, tehát nem az eredeti kérdéshez kapcsolódva, mit sugall inkább a következő mondat:
Azt hittem, soha nem fog elmenni. (de elment)
Sajnálom, hogy elment? Vagy örülök annak, hogy elment (tehát olyan értelemben, hogy: már azt hittem, soha nem fog elmenni)?
1. nem, szövegkörnyezettől függ.
2. nem tudni, szövegkörnyezettől függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!