Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Be-a-trix vagy Be-at-rix?

Be-a-trix vagy Be-at-rix?

Figyelt kérdés
2010. aug. 24. 17:14
1 2 3 4 5 6
 41/55 A kérdező kommentje:
Már megbocsáss,de nagyon úgy fest a dolog,h te értetlenkedsz,és nem én!Hozzáteszem,hogy tegnap sem értetlenkedtem,csak éppen felvetettem egy lehetőséget,mivel tudományosan senki sem tudta bizonyítani az ellenkezőjét.Szóval csendben maradni nem fogok,ha arra vágysz,menj egy rét közepére.Ha figyelmesen elolvasod a belinkelt kérdést,a nyelvésztől úgy kérdeztem meg hogy h "elválasztani,ill. szótagolni hogyan kell a "délután" szót,mivel kéééépzeld,megértettem h mire gondolsz..De amint a választ figyelmesen végigszemléled,az illető (egy bizonyára nagyobb szaktudással bíró nyelvtudós hölgy),nem azt írta válaszként h "igen,elválasztani úgy kell h dél-u-tán,de szótagolni úgy h dé-lu-tán!",hanem egyszerűen azt,amit.Ha mindenképpen meg vagy győződve az igazadról,ám legyen,sötétségben hagyunk,én nem strapálom magam a továbbiakban,mert jól ismerem az olyan embertípust,mint amilyen te is vagy,a világért nem mondanád ki,hogy "ok,tévedtem",inkább csak kötöd az ebet a karóhoz..Ha majd be tudsz linkelni egy oldalt,amin megtalálod hogy a "délután" szót úgy kell szótagolni h dé-lu-tán,akkor majd adok a te szavadra is.
2010. aug. 25. 22:26
 42/55 anonim ***** válasza:

@21:58

Ne erőlködj, ezt bizony te tudod rosszul.

2010. aug. 25. 22:32
 43/55 anonim ***** válasza:

Drága vitatársam, először is nem verem a seggem, megteszi helyettem más, és még jobban is esik. :)

Másrészt te meg engem nem értesz. Tudom, mi a különbség az elválasztás és a szótagolás között, mint azt írtam is: ha elválasztunk, akkor egy szót két részre nyiszálunk, míg szótagolásnál annyi részre, amennyi magánhangzót tartalmaz. Te azt írtad, hogy a délután szót úgy választjuk el, hogy dél-után. Ebben egyetértünk. Viszont azt is írtad (és egyetlen hivatalos forrást sem tudtál erre a szokatlan elméletedre igazolásul előhozni), hogy ha szótagolod, akkor valamilyen oknál fogva megváltozik az l betű/hang helye. Még mindig a könyvre hivatkozom, mert úgy gondolom, hogy egy MTA által kiadott dokumentum többet mond, mint az, hogy a hasamra ütök és csak állítok valamit, és ebben a könyvben az áll, hogy az elválasztás alapja a szótagolás. Ergo, nem lehet különbség a határokon, akár szótagolunk, akár elválasztunk. És ha jól emlékszem, nem állítottam azt, hogy a kettő ugyanaz lenne.

Egyetlen érveléseddel sem lettél hiteles, semmilyen forrást nem tudsz felmutatni, csak a magad igazát hajtogatod. Ami egyébként félig az én igazam is. :)

2010. aug. 25. 22:52
 44/55 A kérdező kommentje:
Nem mellesleg,attól h mindemellett másokat sértegetsz és jogtalanul becsmérelsz nem leszel a szemünkben okosabb és nagyobb,legfeljebb a magad szemében leszel az..Talán először meg kellene tanulni intelligens módon vitázni,mert az nagyon klassz dolog ám,de csak akkor,ha a felek betartják a szabályokat..Ez volt a baj mindegyikőtökkel tegnap,nem az,amit állítottatok,hanem az,ami módon..Szóval majd ha minderre szert tettél,és nem a moderátorok csapnak szét köztetek óvónénik módjára+valóban előhozol egy forrást az igazadról,akkor majd folytathatjuk a vitát..
2010. aug. 25. 23:11
 45/55 anonim ***** válasza:

Kicsit utánajártam a szótagolásnak és az elválasztásnak (nem mintha nem tudtam volna, de meggyőzőbb, ha forrást is említek - szerintem), és a következőket találtam:

1.) [link]

A szócikk ugyan az elválasztásról készült, de leírja, hogy ÁLTALÁBAN a szótagolás az alapja. Azért általában, mert az összetett szavakat az összetétel határán választjuk el, az előtagot és az utótagot külön-külön szótagoljuk.

2.) [link]

A Magyar Nyelv című folyóirat 1998/3. számában találtam egy írást a szótagolásról. Az első oldal (a folyóirat 331. oldala) legalján van egy példa, amelyet helytelennek nevez meg a szerző. Igaz, ez igekötős példa, de a helyesírásban többször is szószerű elemként viselkedik az igekötő. Pl. a többszörösen összetett szavak írásakor, az ún. mozgószabály esetében.

3.) [link]

Tanítói kézikönyv 1. osztályos taneszközcsaládhoz. A 18. oldalon alulról a harmadik bekezdésben ("Késõbb már a jobbak olvashatnak folyamatosan...") találjuk azt, hogy oda kell figyelni az összetett szavak szótagolására, pl. a nagyanyó szó esetében. Felépítése ugyanolyan, mint a délután szóé.

4.) [link]

Szeretem megérteni, hogy ki miért ír/mond valamit rosszul, ebből az írásból sikerült. A dé-lu-tán szótagolás fonetikailag helyes, de csak a szóban előforduló magán- és mássalhangzókat veszi figyelembe, azt nem, hogy a szó összetett. Ezt tükrözi az értelmi elemzés szerinti szótagolás, amikor különválasztjuk az előtagot és az utótagot, majd utána a "maradékot" már fonetikailag szótagoljuk.

Talán nem volt felesleges és haszontalan ez a válaszom, és hozzátenném még, hogy éveken keresztül tanítottam magyar nyelvet általános iskolásoknak. :)

2010. aug. 26. 00:35
 46/55 A kérdező kommentje:

Ma ezt a választ kaptam a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodától:

Tisztelt Eszter! Köszönöm az újabb kérdést, pontosítom a választ. A elválasztásnak a szótagolás az alapja. A kérdezett szóban a szótagolás szabályai szerinti alak a \"dé-lu-tán\" lenne, de mivel összetett szóról van szó, tekintettel vagyunk az összetételi tagok határára, és a helyes elválasztás a \"dél-u-tán\". A kialakult vitában részben mindenkinek igaza van: egyrészt igaz, hogy a szótagolt és az elválasztott alak eltér egymástól, másrészt az is igaz, hogy az összetett szavakban a szótagolás szabályai külön érvényesek az előtagra, és külön az utótagra. Tisztelettel: Hasap Klára

A választ honlapunkon is megtekintheti a következő címen:

[link]

2010. aug. 26. 10:40
 47/55 anonim ***** válasza:
kérdező, most tudom hogy off-olok bocsi ezért előre is de neked nem mondták még hogy idegesítő vagy?
2010. aug. 26. 23:07
 48/55 A kérdező kommentje:
Tojok rá h te mit gondolsz rólam.
2010. aug. 26. 23:14
 49/55 anonim ***** válasza:
szerintem nem vagyok ebben a véleményben egyedül :)...
2010. aug. 26. 23:19
 50/55 A kérdező kommentje:
Nyugodj meg,nekem is megvan a véleményem rólad..és én sem vagyok vele egyedül..:)
2010. aug. 26. 23:29
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!