Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Be-a-trix vagy Be-at-rix?

Be-a-trix vagy Be-at-rix?

Figyelt kérdés
2010. aug. 24. 17:14
1 2 3 4 5 6
 11/55 anonim ***** válasza:
100%
2. a helyes
2010. aug. 24. 17:34
 12/55 A kérdező kommentje:

Hát igen,de sztem a Beatrix összetett keresztnév,Bea és Trix(i) ből származik,ez esetben viszont úgy gondolom,h az első a helyes pl. dél-u-tán és nem dé-lu-tán.

Nem?

2010. aug. 24. 17:46
 13/55 anonim ***** válasza:
0%

sztem az hogy trixie pont hogy a beatrix becézése

és dé lu tán ez szótagolás, nem számít a szótő - tő szó

sokat agyalsz és téves irányba :)

2010. aug. 24. 17:49
 14/55 anonim ***** válasza:
100%

BE AT RIX

második

2010. aug. 24. 17:54
 15/55 A kérdező kommentje:

235. A kettőnél több szótagból álló összetett közszavakat és tulajdonneveket leginkább az összetétel tagjainak határán szokás elválasztani: csal-étek, DÉL-UTÁN, egy-előre, egyszer-egy, elektron-optika, ion-stabilitás, kar-öltve, kis-asszony, külön-élés, leg-alább, leg-erősebb, szak-avatott, tölgy-erdő, ugyan-is, vírus-interferencia, viszont-eladó, zápor-eső; Bornem-issza, Dessew-ffy, Kis-oroszi, Magyar-alád, Nyír-egyháza vagy Nyíregy-háza; Zala-egerszeg vagy Zalaeger-szeg; stb.

Nem én írtam.

2010. aug. 24. 17:58
 16/55 anonim ***** válasza:
100%
viszont én meg felteszem neked hogy a Bea a Beatrixból ered..
2010. aug. 24. 17:59
 17/55 anonim ***** válasza:
oké a dél után -ban tévedtem, de a többit fenntartom, amíh nincs bizonyítva.. :)
2010. aug. 24. 18:00
 18/55 anonim ***** válasza:
100%
Én is kiállok a második mellett továbbra is. Mert itt már az etimológiai vizsgálat nem helytálló, olyan régóta nyelvünkbe ivódott ez a név. A többiben( ak érdező által idézett példákban) még különvehetőek ezek a tagok.
2010. aug. 24. 18:06
 19/55 A kérdező kommentje:
Ok,én is elfogadom a 2. változatot,de egyikőtök sem tudta bizonyítani,így még fenntartásaim vannak,közel sem vagyok meggyőződve h ez így helyes.Megkérdeztem egy online helyesírási tanácsadót erre a válaszra várok.Majd megírom mit mondtak.Köszönöm a válaszokat!
2010. aug. 24. 18:07
 20/55 anonim ***** válasza:
A 3. válaszoló vagyok, látom lepontoztatok, én is ismerem azt a szabályt, hogy csak egy mássalhangzót viszünk át a köv. szótagba, de én is arra gondoltam, amire a kérdező - hogy ez egy összetett név... Persze elképzelhető, hogy nincs igazam, én se találtam erről semmit. De a 2. verzió valahogy olyan furán hangzik. :S
2010. aug. 24. 18:19
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!