Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írnátok a következő...

Hogy írnátok a következő mondatokban: létére vagy képest? Illetve a keresztnevek után kell vessző?

Figyelt kérdés

Peti sportemberhez képest hamar kifáradt a túrán.

Peti sportember létére hamar kifáradt a túrán.

(azaz: annak ellenére, hogy Peti sportember...)

Dani kezdőhöz képest nem hibázott sokat a versenyen.

Dani kezdő létére nem hibázott sokat a versenyen.

(azaz: annak ellenére, hogy Dani kezdő...)

2021. máj. 6. 18:13
1 2 3 4
 11/32 BringaManó ***** válasza:
47%

Igen, te.

Önmagában ez a mondat nem jelenti, hogy ő kezdő (sőt, ha muszáj lenne ezt a csupasz mondatot elemezni, akkor nagyobb valószínűséggel arra utal, hogy nem tudjuk, hogy az-e, vagy tudjuk, akkor is kérdőjelek merülnek fel bennünk a kezdőségét illetően... különben máshogy mondanánk, pl. úgy, hogy "kezdő létére" :-)

De még pontosabb, ha azt mondom, hogy a szövegkörnyezetből derül ki, hogy a te verziód igaz, vagy valami más. Pl.:

a) kezdő:

"Nagy Dániel egy hónappal ezelőttig – az edzőtábor kezdetéig – még sosem látott igazi kapát, és más fajta kerti szerszámot sem próbált eddig elhajítani. Így bátran mondhatjuk, hogy tulajdonképpen kezdőként lépett a dobóvonalhoz, és igen jól teljesített: Dani egy kezdőhöz képest keveset hibázott a versenyen."

[bár itt jobb lenne máshogy: "Dani kezdő létére ...", "Dani, ahhoz képest, hogy kezdő, ..."]

b) nem kezdő:

"Nagy Dániel a vb-n rutinos kapahajítóként állt a dobóvonalhoz, mindent megtett az elmúlt évek során, hogy egyszer ő a legyen a bajnok. A közönség is nagyon sokat várt tőle. Meg kell hagyni, a mostani, gyenge mezőnyben megállta a helyét: Dani egy kezdőhöz képest keveset hibázott a versenyen. Azonban neki fényévekkel a többiek előtt kellett volna teljesítenie, és mégis csak a fészerig sikerült elhajítania. Komoly csalódás ez a szakosztály vezetősége számára."

c) nem tudtuk, hogy kezdő-e, de most kiderült:

"Nagy Dánielről senki sem hallott korábban, nem tudtuk, milyen teljesítményt várhatunk tőle. Látszott az igyekezet, és azt bátran kijelenthetjük: Dani egy kezdőhöz képest keveset hibázott a versenyen. Az azonban tisztán látszott, hogy bár jó érzéke van a fanyelűekhez, a kapahajításról eddig nyilván csak hírből hallott, és még sok gyakorlás áll előtte. Reméljük, egyszer még bajnokként üdvözölhetjük a dobogón kicsiny országunk nagy tehetségét!..."

2021. máj. 7. 13:51
 12/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm, akkor bizony rosszul gondoltam. Nekem egy ilyen mondatnál az jut először eszembe, hogy nem kezdő az illető.

De pl. egy aktuális helyzet:

Valaki rosszul érzi magát, és fennáll a Covid lehetősége, de nem biztos, hogy a koronavírust kapta el.

Ilyenkor helyes-e a képest?

Egy náthához képest elég rosszul van, de Covidhoz képest egész jól érzi magát.

(Azaz: ha Covid, akkor azt jól viseli, de ha csak nátha, akkor elég súlyosak a tünetei)

Kicsit hülye a mondat, de értitek, mire gondolok.

2021. máj. 7. 14:21
 13/32 A kérdező kommentje:

Pont fordítva írtam az előbb, elnézést:

Dani kezdőhöz képest nem hibázott sokat a versenyen.

Én itt arra gondolok, hogy Dani kezdő.

De látom, nem feltétlenül így van.

2021. máj. 7. 14:23
 14/32 BringaManó ***** válasza:
47%

beszélt nyelvi, zanzásított... ("túltömörített")

írásban, választékosabb szövegben szebb lenne pl. így:

"Ha csak náthás, akkor elég rosszul van, de ha covidos, akkor ahhoz képest egész jól érzi magát."

(ez persze csak egy lehetőség a sok közül)

de megintcsak (mint mindig): kontextusban van értelme nézegetni, így viszonylag kevés.

aki tud magyarul, az el tudja mondani az adott helyzetben, amit szeretne, mások pedig megértik.

továbbra sem tudom, hogy miről szoktunk itt beszélgetni, furcsa kérdések ezek...

2021. máj. 7. 14:45
 15/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Láttam egy ilyen mondatot:

Azokat a szakokat hajlamos a nagy többség büfészaknak titulálni, amelyekre felsőoktatáshoz képest könnyebb bejutni, illetve kevesebb energiaráfordítással sikeresen elvégezhető.

Itt nem sántít a "képest"?

Én valahogy így írnám: a felsőoktatás egyes szakjaihoz képest

2021. máj. 31. 21:25
 16/32 BringaManó ***** válasza:
47%

ismét: beszélt nyelvi, zanzásított... ("túltömörített")

a tiéd is egy értelmezés lehet, (azt inkább úgy fogalmaznám: 'a felsőoktatáson belül', 'a felsőooktatási átlaghoz képest'),

de érthető úgy is – én inkább így értelmezem –, hogy

'ahhoz képest, hogy a felsőoktatás része'.

vagyis az első azzt jelenti, hogy rajta van a normális "skálán", csak az annak az alsó részén foglal helyet,

a második azt jelenti, hogy ez azért már TÚL könnyű, ennyire nem kéne, leereszteni a lécet a felsőoktatásban.

ékes példája annak, hogy mennyire elkent, sokféleképen érthető, "sosem-pontos", kontextusfüggő a beszéd, mégis jól megértjük egymást. (vagy ha nem, akkor visszakérdezünk/pontosítunk, és az sem baj, az is a beszélgetés része, további gondolatokat szülhet)

[és mindezért nem sok értelme van olyan kérdéseket feltenni, hogy egy-egy kiragadott PONTOSAN mit jelent... (vagy épp ezért VAN értelme: visszakérdezünk/pontosítunk, és az sem baj, az is a beszélgetés része, további gondolatokat szülhet ;-)]

2021. jún. 1. 05:05
 17/32 A kérdező kommentje:
Köszi, és az eredeti mondat vajon melyik értelmezés akart lenni?
2021. jún. 1. 06:41
 18/32 BringaManó ***** válasza:
47%
melyik?
2021. jún. 1. 11:27
 19/32 A kérdező kommentje:
Azokat a szakokat hajlamos a nagy többség büfészaknak titulálni, amelyekre felsőoktatáshoz képest könnyebb bejutni, illetve kevesebb energiaráfordítással sikeresen elvégezhető.
2021. jún. 1. 15:39
 20/32 A kérdező kommentje:
Ja, bocsi, írtad, hogy valószínűleg a "túl könnyű" jelentés van benne.
2021. jún. 1. 15:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!