Hogy írnátok a következő mondatokban: létére vagy képest? Illetve a keresztnevek után kell vessző?
Peti sportemberhez képest hamar kifáradt a túrán.
Peti sportember létére hamar kifáradt a túrán.
(azaz: annak ellenére, hogy Peti sportember...)
Dani kezdőhöz képest nem hibázott sokat a versenyen.
Dani kezdő létére nem hibázott sokat a versenyen.
(azaz: annak ellenére, hogy Dani kezdő...)
Létére.
A képest szó esetén úgy lenne érthető, hogy egy sportemberhez / egy kezdőhöz képest, miközben Peti / Dani nem az.
Mindenképp a "létére" mindkét esetben.
Az egyik esetben egy átlagos kezdővel hasonítjuk össze Danit, a másodikban pedig azt mondjuk, hogy annak ellenére, hogy Dani egy kezdő nem hibázott sokat a versenyen.
Egyébként nyelvtanilag helyes lenne mindkét eset, de a magyar nyelvben nem szeretünk ilyeneket használni, mert a ragok miatt csúnya lesz a kifejezés. Helyes mindkettő, de a "kezdőhöz képest" nagyon magyartalan.
Kezdő létére egész ügyes.
Kezdőhöz képest egész ügyes.
Itt is inkább az első, de nyelvtanilag jó lenne a második is?
Illetve ezek közül?
Ahhoz képest, hogy kezdő, egész ügyes.
Annak ellenére, hogy kezdő, egész ügyes.
A második esetben szerintem kell a névelő, tehát:
"EGY kezdőhöz képest egész ügyes."
A két utolsó közül szerintem nyelvtanilag mindkettő helyes, de én az elsőt csak élő szövegben (szóban) használnám.
Szerintem úgy értette, hogy a képest valamivel való összehasonlítást fejez ki. Ha azt mondom, hogy "Dani egy keződhöz képest keveset hibázott a versenyen", azzal semmi nem állítok arról, hogy Dani kezdő-e vagy sem, csupán azt állítom, hogy jobban teljesített, mint az egy kezdőtől várható lenne. Ettől ő maga még nem biztos, hogy kezdő. Lehet, hogy éppen azért teljesít jobban, mert nem az.
Ha viszont azt mondom, hogy "Dani kezdő létére kevesett hibázott a versenyen", abban benne van az is, hogy Dani egy kezdő, és kevesebbet hibázott, mint az egy kezdőtől várható.
Nem tudom, nekem ez a mondat ( Dani egy keződhöz képest keveset hibázott a versenyen) eleve azt jelenti, hogy Dani kezdő, pont mintha ezt mondanánk: Ahhoz képest, hogy Dani kezdő, nem hibázott sokat.
De akkor lehet, hogy én gondolom rosszul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!