Gabit szerettem volna megkérni ennek a feladatnak az elvégzésére, de nagyon sok dolga van, és nem tudta vállalni. Az igeidők helyesek a mondatban? (Gabival ténylegesen beszéltem, nem csak szerettem volna.)
nem fogom visszaolvasni, bocs :-(
az igaz, hogy a "sok dolga volt" (múlt) és a "nem tudja" (jelen/jövő) között látszólag ellentmondás van, de ha valaki így mondta, akkor biztos van annak valami oka... (az is lehet, hogy csak fogalmazási baki, olyan is van, bár az élőbeszédben sokszor amúgy is kuszábban, lazábban, "logikátlanabbul" fogalmazunk, az még nem hiba, nem baki, hanem a ilyen az emberi kommunikáció. csak annyira pontos, amennyire kell...)
ha kellene köré valami értelmezési szitut kanyarítanom, amelyikben stimmel, akkor pl.:
A feladat valami olyasmi, amire készülni is kell.
pl. egy holnapi délutáni előadás megtartására kértem volna fel Gabit tegnapelőtt (amelyre fel is kellene készülnie a leendő előadónak), de nagyon sok dolga volt [az elmúlt két napban], ezért ő nem tudja megcsinálni a feladatot [holnap]...
Köszönöm! :)
De akkor ez a két mondat egyformán jó:
Gabit szerettem volna megkérni ennek a feladatnak az elvégzésére, de nagyon sok dolga van, ezért ő nem tudja megcsinálni a feladatot
Gabit szerettem volna megkérni ennek a feladatnak az elvégzésére, de nagyon sok dolga van, ezért ő nem tudja vállalni a feladatot.
Úgy értem, ha az utolsó két tagmondat jelen idejű, akkor ugye nem számít, hogy a "nem tudja vállalni" az nem egy kívülről történő állítás? Csak akkor hangzik rosszul, ha előtte van egy múlt idő: "sok dolga volt, ezért ő nem tudja vállalni".
"Úgy értem, ha az utolsó két tagmondat jelen idejű, akkor ugye nem számít, hogy a "nem tudja vállalni" az nem egy kívülről történő állítás?"
nem tudom, hogy ez az igeidőktől függ-e... (ha korábban esetleg írtam ilyet, akkor bizonyára úgy van, ahogy írtam. :-D)
a lényeg, hogy ez így jónak tűnik, nyilván Gabi "most"(anában) nyilatkozott erről a két dologról (valamint az ok-okozati összefüggésről), és így rendben van a jelen idő (meg az "ezért" is).
"Csak akkor hangzik rosszul, ha előtte van egy múlt idő: "sok dolga volt, ezért ő nem tudja vállalni"."
tényleg nem értem, hogy mi nem világos...
ezt mondod:
"Gabi azt mondta, hogy sok dolga volt, ezért ő nem tudja vállalni."
ez magyarul azt jelenti, hogy Gabi száját ez a mondat hagyta el:
"Sok dolgom volt, ezért nem tudom vállalni."
ha ennek az adott szituban van értelme (vagyis ha tudsz e köré megfelelő szitut rittyenteni), akkor okés a mondat (abban a bizonyos szituban legalábbis). ha nem tudsz belőle értelmes helyzetet kicsiholni, akkor nem oké. – de ebben mihez kellek én?... mi a kérdés?
De ha már azt is én állítom kívülről, hogy sok dolga van Gabinak?
Gabi azt mondta, hogy sok dolga van, ezért ő nem tudja vállalni.
Szóval ebben az esetben a "sok dolga volt... nem tudja vállalni. is jó lehet
De lehet, hogy ez már hülyeség, mindegy :)
Viszont a #31-es szituban:
"egy holnapi délutáni előadás megtartására kértem volna fel Gabit tegnapelőtt (amelyre fel is kellene készülnie a leendő előadónak), de nagyon sok dolga volt [az elmúlt két napban], ezért ő nem tudja megcsinálni a feladatot [holnap]"
a "vállalni" szó a "megcsinálni" helyett nem is igazán működne a #21-esben említett igeidőprobléma miatt? "amikor azt mondod, hogy "nem tudja elvállalni", akkor ez a mondat azt jelenti, hogy "ő azt MONDJA, hogy nem vállalja el" (= "ő nem vállalja el"). márpedig ha ő maga mondja, akkor ő nem "most" mondja, hanem akkor mondta (már ha mondta egyáltalán)."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!