Gabit szerettem volna megkérni ennek a feladatnak az elvégzésére, de nagyon sok dolga van, és nem tudta vállalni. Az igeidők helyesek a mondatban? (Gabival ténylegesen beszéltem, nem csak szerettem volna.)
Ha pl. csak később válaszol, akkor jó lenne-e a végén: ... nagyon sok dolga van, és nem tudja vállalni.
?
Kontextustól függ. Ha ez egy nemrég történt esemény, akkor rendben van.
Ha viszont egy elbeszélő múlt része (például regényben szerepel, amelyben egy több évvel azelőtti eseményt idéznek fel), akkor a "sok dolga van" mondatrész nálam megbicsaklik a jelen idő miatt.
Ha pl. aznap mondom ezt, akkor jobb, ha a végén jelen idő van?
Gabit szerettem volna megkérni ennek a feladatnak az elvégzésére, de nagyon sok dolga van, és nem tudja vállalni.
Hú backi, ez a nyelv a magyar. Kis túlzással bármilyen időt használhatsz valaminek a kifejezésére, és minden mondatrészt pakolhatsz mindenhova, semmi különbség nem lesz benne.
A fenti mondatban elárulom, a nem tudja vállalni, és a nem tudta vállalni ugyanazt jelenti, hiába múlt idő az egyik, hisz a nem tudta vállalni nagyon közel van a jelenhez. Max nyelvészprofesszorok adnak ennek értelmet.
Én speciel azt mondanám, hogy nem tudta vállalni. Miért? Nem tudom, ez tetszik jobban, de a nem tudja vállalni dettó ugyanaz. Lehet egyszer ezt mondanám, máskor meg azt.
Válaszd amelyik tetszik, de mindkettő ugyanazt jelenti, egyik sem hibás.
mihez képest "helyesek"?
(érthető-e? így mondanám-e? az anyanyelviek többsége így mondaná-e? egyéb?)
én:
élő beszédben simán kicsúszhat így, de ha átgondoltam fogalmaznék, akkor nem és-sel mondanám, hanem pl. mivel-lel vagy így-gyel:
[ha már el van végezve:]
Gabit szerettem volna megkérni ennek a feladatnak az elvégzésére, de mivel nagyon sok dolga volt/van, nem tudta vállalni.
Gabit szerettem volna megkérni ennek a feladatnak az elvégzésére, de nagyon sok dolga volt/van, így nem tudta vállalni.
[ha még nincs elvégezve:]
ugyanez, de a "volt" nem jó, csak a "van".
(természetesen még sok átalakítási lehetőség van, pl. "...de nem tudta vállalni, mivel...")
------
az anyanyelviek többsége:
ezt nem tudom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!