Rövid o-val végződő szavakat hogyan toldalékolunk? Hosszú ó-ra változik?
Például "anno". Annot vagy Annót?
És idegen név esetén?
Bár az "anno" is idegen eredetű szó, nem tudom ez mennyit számít. Neveknél lenne fontos tudnom.
Köszönöm.
én már láttam a Tescót toldalékolva írni: "nézzen friss szemmel a Tescóra"
de vannak, amiket kötőjelezni kell
helyesiras.mta.hu (2015-ös 12. kiadásra épül)
Hosszabbodik a magánhangzó.
Idegen eredetű szavaknál is a magyar rend szerint toldalékolunk, kivéve, ha más az ejtés. Néma hangzónál ejtés szerint megy (de ez az O-nál pont nem gond).
Tehát Marco névből simán képezhetsz; Marcót, Marcónál. Clio: Cliót, Cliónál.
Viszont mondjuk egy Yasmine esetén, amit Dzsazminnak vagy Jázminnak ejtesz, ott már nem tudod toldalékolni, hiszen néma az E. Tehát nem Yasminét, Yasminénál, hanem helyette Yasmine-t, Yasmine-nál. Jake: Jake-nél, Jake-et.
A szó végi Y speciális eset, ha I betűként viselkedik, akkor simán ragozod, ha J betűként vagy nem ejted (jellemzően ha -ey a név vége), akkor kötőjel.
Tehát pl Lucyt, Lucynél, de: Sydney-t, Sydney-nél.
Két kivétellel egészíteném ki a leírtakat:
– Ha az o-t nem o-nak vagy ó-nak ejtjük (hanem mondjuk u-nak), akkor nem kap ékezetet, ahogy például az i-nek ejtett e sem kap (pl. Nikeval, és nem Nikéval).
– A dupla o-ra végződő szavak sem kapnak ékezetet, pl. waterlooi.
8, akkor kiegészítés a kiegészítésedhez:
Nike-val. Ha nem ejted az utolsó hangzót, akkor kötőjellel toldalékolunk...
@9
Nem, nem. Kötőjel valóban akkor lenne, ha nem ejtenéd; tehát ha nájk lenne a kiejtés, akkor Nike-kal lenne az alak. Csakhogy itt nem erről van szó: ejted az e-t, csak épp i-nek, emiatt nincs kötőjel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!