Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy van helyesen a "féltékeny...

Hogy van helyesen a "féltékeny vagyok rá" kifejezés? Kire vagyunk féltékenyek?

Figyelt kérdés
Tegyük fel a helyzetet, hogy a barátom beszél egy lánnyal, én meg féltékeny vagyok. Kire? A barátomra vagy a lányra? Lehet, hogy hülye kérdés, de mindenkitől másféleképp hallom, és összezavar.
2020. szept. 10. 18:23
A kérdező szavazást indított:
A barátomra
A lányra
12 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
"A barátom helyében lenék" -> féltékeny vagy rá
2020. szept. 10. 18:36
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a lányra, mert félsz, hogy lenyúlná a barátod. Az előző válaszoló, azt hiszem, úgy értelmezte, hogy csak barátok vagytok a sráccal, és te fiú vagy, nekem az jött le, hogy lány vagy és a pasid másik nővel beszél, ettől függ, melyikünk értelmezése helyes.
2020. szept. 10. 23:03
 3/5 A kérdező kommentje:
#2 igen, így gondoltam a helyzetet. Jobban nem tudtam leírni, bocsi :D
2020. szept. 10. 23:20
 4/5 anonim ***** válasza:
Most akkor mi van? Teljesen osszezavartok,pedig engem is érdekel a válasz. 🙂
2020. szept. 11. 03:34
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Valójában többféle értelemben használatos. (Engem is megzavar néha.)

"Érdemes megjegyezni, hogy arra is lehetünk féltékenyek, akit megőrizni szeretnénk, és arra is, akit távol akarunk tartani: “féltékeny a feleségére”, ill. “féltékeny az ura titkárnőjére” (“fél, hogy az, akit szeret, hűtlen lesz hozzá”, illetve “fél, hogy vki elszereti, elcsábítja szerelmesét, házastársát”). Sőt ez a szó nem is csak ember jelzője lehet: létezik féltékeny természet, féltékeny szavak, féltékeny harag (“Ilyen emberre, a szerelmi féltésre jellemző, tőle származó, vele kapcs.”).

Az is létező használat ugyanakkor, ha egy kisgyerek “féltékeny a testvérére”: ezt a szótár a 2. a) jelentésben adja meg: “olyan , aki attól tart, hogy vki fölébe kerekedik, vmely téren előnyösebb helyzetbe jut nála”." ...

[link]

2020. szept. 11. 04:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!