Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hová kell vessző ?

Hová kell vessző ?

Figyelt kérdés
" Holnap indítjuk a csomagot melyről aznap az esti órákban értesítőt küldünk. "
2020. júl. 6. 17:53
 1/8 anonim ***** válasza:
...csomagot, melyről...
2020. júl. 6. 17:54
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

...csomagot, .... aznap, ....

Az egyik tagmondat határa, a másik halmozott mondatrész (időhat.)

2020. júl. 6. 17:54
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

2-es vagyok.

Tehát:

Holnap indítjuk a csomagot,/tagmondat határa/ melyről aznap, /2 időhat./ az esti órákban értesítőt küldünk.

2020. júl. 6. 17:56
 4/8 A kérdező kommentje:

Hát én úgy írtam, ahogy 3-as írja , azaz két vessző kell a mondatba.

A barátom pedig úgy, ahogy 1-es írja.

Ebből kerekedett egy vitánk.

2020. júl. 6. 19:31
 5/8 anonim ***** válasza:
Én nem tennék vesszőt az ’aznap’ után, sokkal természetesebben hangzik a mondat. Az sem hiba, ha kiteszed, de pici különbség van köztük, amelyet leginkább élőszóban, a rövid beszédszünetben tudsz tetten érni. (Akár odaképzelhetünk egy elnyelt ’méghozzá’-t.) Ahogy például a ’holnap este’ kifejezésbe is tehetsz vesszőt, és akkor valami olyasmi íze lesz, hogy ’holnap, azon belül este’ vagy ’holnap, méghozzá este’.
2020. júl. 6. 23:54
 6/8 A kérdező kommentje:
Azzal teljesen egyet tudok érteni, hogy vannak a nyelvben amit érzésre odagondolsz, vagy éppen elhagysz valamit, mert úgy találod helyesnek, de itt most a helyesírás szabályait kell elsősorban figyelembe venni. Végül is vitám a helyesírásra vonatkozott.
2020. júl. 7. 00:27
 7/8 anonim ***** válasza:
Alapesetben nem kell, de a helyesírás sok esetben megengedi a jelentésmódosító vessző használatát (ilyen eset, ha az értelmezést szeretnéd megkönnyíteni, ha nyomatékot szeretnél adni valaminek, ha közbevetésként írsz le valamit, amit „simán” is le lehetne).
2020. júl. 7. 12:25
 8/8 anonim ***** válasza:

Holnap indítjuk a csomagot, amelyről aznap, az esti órákban értesítőt küldünk.

:)

2020. aug. 4. 02:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!