Ilyenkor kell-e vesszőt írni?
Aa alábbi mondattal lenne a problémám.
"Először is vessünk egy pillantást a két cég weboldalára, hiszen, ha egy vásárló tájékozódni szeretne, ez lehet az első forrás, amire figyelmet fordít."
Nem tudom eldönteni, hogy kell-e a hiszen elé vessző. Ha van, soknak tűnik, ha nincs, akkor meg úgy érzem, hogy valahogy érzékeltetni kéne, hogy ott egy másik gondolat kezdődik.
Még egy eset: a például előtt mi a helyzet?
"biodiverzitás megőrzése például újrahasznosított anyagok segítségével"
Számomra az értelmezés fontosabb, mint az alaptalan akadémikus szőrszálhasogatás, és a kritika nem neked szól, hacsak nem akadémikus nyelvész volnál, akkor esetleg. Klasszikus költőink is bírálták az akadémikus dogmatizmust, alappal.
Ha japánul volna, akkor a "hiszen" előtt nem kellene. De a magyarban meg én épp fordítva hangsúlyozok általában, így a "hiszen" elé tennék, utána meg nem. A "például" elé is tennék a példamondatodban.
hiszen után nem kell
például előtt/után sem kell
igen, a hiszen után nem kell:
Köszi a segítséget!
A szakdolgozatomban szerepel ez a mondat és szeretném, hogy helyes legyen, ebbe ne tudjanak belekötni, egyébként gazdaságtudományi karon vagyok, szóval egyetemi szinten nem tanultam ilyesmit, de azért biztosra szeretnék menni. :D
2010-es word van kéznél, beírtam neki vessző nélkül, és nem akart bele vesszőt rakni.
egyébként meg nem minden dolog "hiba", amit a word jelöl, van amikor csak javasol, felhívja a figyelmet erre-arra... érdemes elolvasni, hogy mit akar, nem szó nélkül ráhagyni. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!