A gízai piramisoknak meddig volt egyenes mészkőfal a burkolata és mikortól néz ki úgy mint napjainkban?
A középkorban már a muszlim időkben lopták le róla a mészkőburkolatot építkezni.
Így kb a római kor végéig közel eredeti szépségében lehetett.
Persze az idő a kopás (szél, víz) és a kezdődő lopások azért már látszottak akkoriban is.
A 640-es években az arab megszállás idejében szedték le a burkolatot építkezésekhez, ami ma is megállapítható a középkori kairói épületekből, hogy abból a kőből vannak.
Ami a lopást illeti leszögezem én is kedvelt témának tartom a piramisokat, de sajnos, vagy hogy is mondjam, mert ez így furán hangzik, de nem volt hagyományos értelemben vett lopás.
A Gízai piramisokat nagyjából ie. 2500 környékén építették, legalábbis ez a hivatalos nézet, de vannak akik vitatják. Az egyiptomi birodalom mondhatjuk úgy, hogy ie. 342-ig állt fenn (perzsa megszállás), majd ezután hol visszanyerték a függetlenségüket, hol megint leigázták az országot. Ugye a rómaiak is ott voltak és ez meg az. Végül az arabok 640-ben elfoglalták és lebontották a burkolatot.
De itt az csak az esemény megnevezése más, csak mert egy elfoglalt országról van szó így ezt nem szokás lopásnak mondani.
Persze én se méltatom a tettet, csak a félreértések elkerülése miatt.
És érthetőnek tartom a lopás, nem lopás vitatását is.
Egy megszállás nem igazol egy tulajdonlást, hogy úgy konkrétan mondjam. Erőszakos tett mindkét része.
Beugrott a megfelelő kifejezés, így visszajöttem.
Ezt nem lopásnak nevezik, hanem fosztogatásnak. Szerintem.
Mondjuk a lényegen ez sem változtat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!