A kérdés:Mekkora a minimális illetve maximális távolság, amit a teknős a 6 perc alatt megtehetett?
Azt mondanám, hogy ha bármely 1 perces időszakban 1 métert tesz meg, akkor a sebessége állandó. Ha pedig 6 percig halad, akkor azt mondanám, hogy 6 métert tesz meg.
DE...
Gondolom az a csavar, hogy az egy perces megfigyelés alatt nem biztos, hogy egyenletes sebességgel halad, sőt talán nem is azonos irányban. Tehát olyan hely-idő függvényeket kellene találni, aminek bármely 1 perces időszakában 1 méter az előjeles össz. elmozdulás. (?)
Ajánlom figyelmedbe a "bármely 1 perces időszakában" kifejezést.
:))
Ja igen, látom. Kicsit nehezen bökted ki, hogy mit szeretnél mondani.
De akkor mi a megoldás? Szerintem akkor is valamilyen speckó függvény lehet, bár nem tudom, mi.
Ez egy régi-régi KöMaL feladat.
Azt tudom, hogy meglepő az eredmény, nem csak 6 méter lehet.
Csak most már nem emlékszem a megfejtésre.
Valahogy el lehet rendezni a megfigyelőket úgy, hogy 6 méternél több is kijöhet.
Az a baj, hogy csak 1984-től vannak fenn a feladatok, ez meg korábbi.
A béka természetesen nem egyenletesen mozog, hanem időnként, nagyon rövid idő alatt ugrik 1 métert.
Lehet, hogy csak 4, de akár 10 métert is megtehet.
A kis pöttyök az ugrás időpillanatát, a nyilak az egyes megfigyelési perceket jelentik.
(Elnézést a gyenge képminőségért, de azt hiszem ki lehet böngészni a mondanivalót.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!