Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Determinisztikus a világ?

Determinisztikus a világ?

Figyelt kérdés

Nem vagyok valami nagy fizikus, de úgy gondolom, a newtoni fizika törvényeiből kiindulva, ha a világ állapotát tökéletesen ismerem egy vagy több adott pillanatban, akkor meg fogom tudni jósolni a jövőjét.

Tudom, hogy létezik a Heisenberg-féle határozatlansági elv, ami - ha jól tudom - kimondja, hogy kvantumszinten vannak véletlenek. De valahol azt olvastam, hogy ezek a véletlenek azért nem tapasztalhatók a mi valóságunkban, mert "kiegyenlítik" egymást. Azt gondolom, hogy ezek a véletlenek elhanyagolhatók, mert ha nem így lenne, nem lennének működő gépeink, és néha lehetségesek lennének fizikailag lehetetlenségek is.

Hol a hiba a gondolatmenetben?

2018. nov. 15. 17:00
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

"Tudom, hogy létezik a Heisenberg-féle határozatlansági elv, ami - ha jól tudom - kimondja, hogy kvantumszinten vannak véletlenek."

Nem, a határozatlansági elv egy rendszerről vagy állapotról szerezhető információról szól, tehát hogy mit tudhatunk és mit nem. Nem a valós értékről (akár ismerhetjük, akár nem), hanem egy mérés elvileg lehetséges legnagyobb pontosságáról.

Ez kb. ugyanaz az áthallás, mint a valószínűség és a megjósolhatóság között. Ha dobókockát dobok és valószínűségeket számolok, abból nem következik, hogy a kocka végállapota nem függ a kiindulási állapottól. Ha ismernénk a kockára ható összes erőt, a jellemzőit (nem is kell atomi szintű pontossággal), akkor meg tudjuk mondani, melyik lapjával ér földet, még talán befolyásolni is tudnánk. A valószínűségi szabályok viszont egy teljesen más megközelítés, más céllal. Az egyik nem cáfolja a másikat.

2018. nov. 16. 22:07
 22/26 Ozmium42 ***** válasza:

"De valahol azt olvastam, hogy ezek a véletlenek azért nem tapasztalhatók a mi valóságunkban, mert "kiegyenlítik" egymást. Azt gondolom, hogy ezek a véletlenek elhanyagolhatók, mert ha nem így lenne, nem lennének működő gépeink, és néha lehetségesek lennének fizikailag lehetetlenségek is."

Kapaszkodj meg: vannak gépeink, amik pont azért működnek, mert az elvileg lehetetlen jelenségek is megtörténhetnek a határozatlansági reláció miatt:

[link]

2018. nov. 17. 11:32
 23/26 A kérdező kommentje:

Ozmium: ez az alagúthatás azt jelenti, hogy bár a valószínűségek behatárolják, hogy merre haladhatna a részecske, mégsem arra halad (nem pattanik vissza)?

De a Heisenberg-relációban én nem látom, hol a véletlen. Az, hogy mi képtelen vagyunk pontosan megjósolni a részecskék mozgását és csak valószínűségeket állíthatunk fel rá, az még nem véletlen.

A mi szempontunkból valamennyire mindegy, hogy egy esemény valóban véletlen, vagy csak képtelenek vagyunk megjósolni pontosan a kimenetelét, és valószínűségeket állítunk fel rá.

2018. nov. 20. 14:25
 24/26 dq ***** válasza:

#23: „De a Heisenberg-relációban én nem látom, hol a véletlen.”

Ezt te állítottad, a kérdés leírásában.

2018. nov. 20. 14:30
 25/26 anonim ***** válasza:

"bár a valószínűségek behatárolják, hogy merre haladhatna a részecske, mégsem arra halad"

Nem.

Hanem pl. 98% a valószínűsége, hogy visszapattan, és 2%, hogy átmegy az akadályon.

2018. nov. 20. 14:30
 26/26 A kérdező kommentje:

Igen, én állítottam, de ez nem saját gondolat volt, hanem olvastam valahol.

2018. nov. 21. 12:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!