Hogyha elfogadható azon egyszerű feltételezés, hogy az energia az a mozgásból eredő erő akkor az atomokban milyen mozgásforma lelhető fel?
Húú most ezt aztán jól megkavartad.
- Ki és mivel?
Ugye 1905-től olyan útra tért a fizika ami egy egyszerű ember számára nem hogy nem elfogadható de nem is érthető.
- A fizika nem tért sehová. A fizika megértése mindig meghaladta az átlagember tudását. Ehhez elég ha felírod Newton valamelyik törvényét, sokaknak már azzal is gondja van. Az, hogy az "egyszerű ember" el tudja-e fogadni a tudomány állításait semmit sem számít.
Persze ettől még egy amatőr is átrághatja magát az alapvető nehézségeken, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes matematikát is értenie kell, hiszen egy amatőr számára bőven kielégítőek az alapelvek ismeretei is.
- Nem igaz.
- A saját bevallásod szerint sem értesz a fizikához, de ilyen ex catedra dolgokat állítaszi, hogy "nyilvánvalónak kell lennie ezenkívül", "nyugodtan kijelenthető, hogy ez így badarság". Tudod a tudomány nem így működik. Ha nyilvánvalónak kell lennie, akkor bizonyítsd be, ha badardság, akkor nyilván meg tudod cáfolni számítással és képletekkel!
Ha felfedeztél egy újszerű összefüggést, akkor az elöször is számításokkal majd megfigyelésekkel kell igazolnod. A mesemondás, hogyaszongya "az elméletem szerint a gravitácó úgy kapcsolódik az elektromos fotoszintézis harmadik spinelektronjának kovalens forrasztásához, hogy a mágneses tér jobb felső sarkából egy ilyen hullámos vonalra ráületjük a fluxuskondenzátort" az nem fizika. KÉPLETEK! SZÁMÍTÁSOK!
Viszont ha sikerült valami újat felfedezned, akkor híres leszel. Küldd be valamelyik tudományos folyóíratnak, egész biztos lehozzák, hogy ha tényleg rátapintottál valami lényegesre!
Úgy tűnik egyszerre írtuk a szöveget amit én nem láttam és ezért felcserélődött a sorrend. Az iménti kommentemet az előtted lévő válaszolónak írtam. De rátérve a te válaszodra. Valóban igazad van mindenben úgy ahogy írtad. Sajnos nem vagyok képes olyan fogalomalkotásokra mint te és ez valóban nagy hiányosságom. Viszont ha az általad mondott palackos példa esetében ahol a palackban nyomás van akkor ezt valahogy úgy fognám fel hogy ez a palack bizonyos értelemben tárolja az energiát hiszen ha a palack felrobban akkor a benne tárolt energia mozgási energiává válik. És ha ez így elfogadható akkor a palackban mégiscsak benne kell hogy rejtőzzön a mozgás. Részemről bután és esetlenül fogalmazva úgy értem ezt, hogy a palackban a mozgás bizonyos értelemben nagyobb koncentrációban van jelen mint a palackok kívül. Erre értettem azt a kérdés felvetésénél, hogy az anyag összetevőiben valahogy mozgásnak kell relytőznie. Vagy ha nem így van akkor hogy a csudába lehet másképp.
(Hirtelen megint nem tudom, hogy ez a szöveg ki után fog megjelenni.)
"Hogyha elfogadható azon egyszerű feltételezés, hogy az energia az a mozgásból eredő erő"
És mi a helyzet a helyzeti energiával? :)
"És ha ez így elfogadható"
Nem, ez így nem fogadható el.
Itt most arra gondoltál, hogy Pl. egy felemelt test munkavégző képessége azonos a test tömegének a szabadeséses gyorsulásának és a magasságának a szorzatával? Vagy értelmezzem úgy a kérdést, hogy a gravitáció mi a csuda egyáltalán a téridő görbületét kivéve (erő, energia, mozgási energia, egyik sem egyéb)? Szerintem itt nem az az elsődleges, hogy ezt hogyan tanítják és mi az idevonatkozó megfelelő meghatározás hanem az, hogy megismerjük a gravitáció valós mibenlétét. És ha ez megvan akkor a kérdésedre a válasz is megvan feltéve, hogy ide akartál kilyukadni.
(Persze tudom, hogy ezzel ismét csak újabb ellenségeket szereztem de hát ez erről szól ezt vállalnom kell mert nincs más lehetőségem.)
Részemről belátom, hogy ez a téma nem ide a Gy.k.-ba való mert úgy tűnik, hogy itt csak a kötekedés megy. Bár kétségtelen, hogy voltak nagyon okos hozzászólások, válaszok. Itt a szörszálhasogatás a lényeg és az ízekre szedés amihez megfelelő táptalajt biztosítottam. Mindenesetre most már van némi képem arról, hogy kb.mivel állok szemben (már az emberekre értve). Egyébként már elkezdtem töprengeni azon, hogy hogyan lehetne elmagyarázni a természet működését egy kb. négy-öt éves gyermek beszédkészségének a szintjén. Persze nyilván nem áll szándékomban kivitelezni. De ha mégis megvalósulna és mindez érthetően úgy hogy az igazságról szólna akkor a fizikusok téphetnék a hajukat mert rájönnének, hogy nem feltétlenül a szakszerű szövegezés a lényeg hanem az érthetőség és a tartalom. Vagyis az hogy mit is akar mondani az az ember. És hogy hogyan próbálja kifejezni önmagát az az ember azon csak a primitív ember nevet.
"De ha mégis megvalósulna és mindez érthetően úgy hogy az igazságról szólna akkor a fizikusok téphetnék a hajukat mert rájönnének, hogy nem feltétlenül a szakszerű szövegezés a lényeg hanem az érthetőség és a tartalom."
Na itt vagy te borzasztóan eltévedve. Minden természet- és műszaki tudomány a pontos megfogalmazáson alapul. Ha nem tudod pontosan megfogalmazni, amit mondani akarsz, akkor maximum a filozófia tanszéknél tudsz kilincselni.
Szerinted házakat, űrhajót, repülőt, autót, számítógépet, csak úgy körülbelüli megfogalmazás alapján gyártanak? Gyógyszereket, védőoltásokat meg csak úgy saccra?
Látszik, hogy egyszerűen fogalmad sincs arról amiről beszélsz. Dolgozz még egy kicsit azon, hogy az elméletedet a mesemondásnál tárgyilagosabban tudd előadni és utána próbálkozz újra.
Valahol hallottam egy olyan szöveget de az is lehet, hogy olvastam (mindegy) aminek a lényege az volt, hogy a relativitáselmélet egy döglött lóhoz volt hasonlítva már olyan értelemben, hogy az amatőr hiába rugdossa nem fog neki felkelni és arrébb menni. A profi szintén hiába rugdossa mert nem fog tudni vele elvágtatni. Vajon miért nem tud vele elvágtatni?
Na erre keresem a választ. Benned nincs ilyen késztetés? Mert ha nincs akkor te mindent elfogadsz úgy ahogy van illetve ahogy tanítják és ezért lehet, hogy kritikai gondolkodásod sincs. Persze ezt ne vedd sértésnek nem ez volt a célom inkább bocsánatot kérek. És tényleg szeretném hogyha ezért megbocsátanál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!