Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehetséges a virtuális valóság?

Lehetséges a virtuális valóság?

Figyelt kérdés
Például a jövőben ott lenni egy más világban valami segítségével, játszani így satöbbi. Ezeke lehetséges dolgok lehetnek a jövőben, megvalósíthatóak? És ha igen mi kéne hozzá?

2018. máj. 28. 03:02
1 2 3
 21/29 Wadmalac ***** válasza:
Én simán elégedett lennék a "ready player one" komplett szettel is. :D
2018. máj. 29. 11:11
 22/29 anonim ***** válasza:
100%

Végre leesett, mit is kérdez a kérdező.

Volt egy régi fantasztikus novella, sajnos sem a címére, sem a szerzőjére nem emlékszem, ami még akkor jelent meg, amikor a virtuális valóságról sejtelmünk sem volt.

Az írás lényege, hogy itt a Földön ülnek satnya emberek a foteljeikben és egy 'szinkronsugárral' megteremtik valóságos, de idealizált karaktereiket, vagyis jó izmos kivitelben egy távoli bolygón, ahol hálózatos harci játékot űznek.

Minden teljesen élethű, érzik a karaktereik fájdalmát, de a halál élménye az irányítókat is megviseli, ezért van lehetőségük kiszállni, kikapcsolni, ekkor az irányított karakter hulla, de be tudnak lépni újra a játékba, ekkor a szimjük egy másik változata inkarnálódik, feltámad.

A dolgot bonyolítja, hogy rejtetten, de a kiválasztott bolygón van magas fokú, értelmes élet, amely elítéli a számukra értelmetlen vad öldöklést és beavatkozik...

Vagyis nem a világ virtuális, az valós, hanem a megteremtett szereplő az, ami mesterséges és ezt valós személy által irányítja, ha jól értelmezem a kérdést.

Szerintem ez teljesen fantasztikus jelenleg, de kapcsolódik valamennyire a 12. válaszomhoz, ahol a közvetlen agyi kapcsolatokat firtatom, a hipnotizálást, mert ehhez először az kellene, mondjuk létrehozunk egy robottal való wifi kapcsolatot, de úgy, hogy a wifi kártya az ember agyába van implantálva.

Mindezt egy távoli bolygóra értelmezve, közvetlen, azonnali kommunikációval, hm, elég fantasztikus, nincs semmi, ami ezt alátámasztaná.

2018. máj. 29. 12:09
 23/29 anonim ***** válasza:

Na igen, erröl van szó :)

Csak a wifikártyát neurális interfésznek hívják, és mint említettem már folynak egereken, majmokon a kísérletek.

A karaktered lehet egy robot is, ugyanakkor egy PC játékban vezérelt karakter is (valójában ez a virtual reality definíciója... de ez persze képlénkeny)

Annyi, hogy a belső mozira nem lehet csak úgy rácatlakozni, mert az a thalamokortikális körökből áll, és nagyon bonyolult. Egyszerűbb az érzékeket bekábelezni, vagy az agy alsóbbrendű kérgeit.

2018. máj. 29. 13:02
 24/29 A kérdező kommentje:
Miért szartam volna le a kérdést? Minden választ elolvastam, csupán kivancsi vagyok más emberel véleményére erről.
2018. máj. 29. 15:49
 25/29 anonim ***** válasza:
Jó akkor írd már le pontosan mire gondoltál :)
2018. máj. 29. 17:24
 26/29 A kérdező kommentje:
hát hogy lehetséges e az amit kérdeztem fent os, mint pl jelenleg csal filmben xy felvesz valamit vagy valami és ott lesz egy xy helyen, ott érez mindent, persze ha meghal akkor a valóságban nemhal meg.
2018. máj. 29. 18:35
 27/29 anonim ***** válasza:

A 22-es, Az orchideák bolygója című regényre gondol, szerzője Herbert Franke. Nem novella, hanem regény. Amúgy alapmű, mert minden értelmes faj egyik valószínű jövőjét vázolja benne.

De visszatérve a virtuális valóság korábbi értelmezéseihez, az a nagy helyzet, hogy nem túl érdekes, hogy lehetséges-e. Ugyanis önmagad elől nem tudsz elmenekülni sehová. Kivéve a nemlétet. Szóval tök mindegy.

Ha érdekes életre vágysz, menj be a könyvtárba, hozz ki pár könyvet számelméletről,és utána már önállóan törheted a fejed új tételeken. Hogy ez Q-vára kiábrándító? Na, ezért írta Herbert Franke a regényét. :-D

2018. máj. 29. 18:59
 28/29 anonim ***** válasza:

"az a nagy helyzet, hogy nem túl érdekes, hogy lehetséges-e."

Már hogyne volna érdekes? Csak és kizárólag ezért szenvedtem végig azt a sok matekot és neurobioszt 5 évig, hogy végül elmenjek egy ilyen céghez/intézetbe dolgozni :)

Végül összejött. Pont ilyen interfészek sorát fejlesztjük, és már alakul az a project amiben egér agyba sejtenként lehet visszasugározni az információt lézerrel.

Hétköznapi értelemben ez egy vakoknak való implantátum lesz a jövőben, (sok retinás kollaboráció is van a svájciakkal pl, halló implant is van). Éppen arra elég, hogy eltájékozódj. Viszont ha sikerül megfejteni a látást, akkor otthon befekhetsz egy hatalmas gépbe, ahol ténylegesen színes valódi képet és neurális jeleket sugárzunk vissza. Vagy egészségesen a perifériás idegek és retina stimulálása a cél.

Szerintem, és mások szerint is több milliárd dolláros piac a gazdag emberek életben tartása. Elég csak az agyat és a gerincvelőt fenntartani gépeken, sokkal könnyebben hozzáférhetünk a scanning laserekkel az idegekhez 3D-ben.

Természetesen ilyen módon kimehetsz robottestben is a társadalomba, de ha úgy tartja kedved évtizedekig élhetsz változatos virtuális terekben. Mi ezzel a probléma?

Ha a testem haldoklik, az első jelentkező lennék a kísérletre.

Mondom, egereknél már kvázi létezik a technika, szerintem egy egér agyat és gerincvelőt simán életben tudnánk tartani egy átlátszó polimer kockában, és stimulálni a perifériás idegrendszert és a retinát. Jelenleg ennek az elődrendszerével foglalkozunk. Természetesen humán gyógyászati célok miatt, de nem titkolt szándék rácuppanni a vén VR örökéletre vágyó milliárdosok pénztárcájára :)

Feltehetőleg ez lesz az emberiség "sorsa", a fajunk kettéválik. 100-200 éven belül. Egyik fele az embereknek VR és android testekben fog élni, (A jómódúak) A többi pedig marad a normál testében. Az űrutazás is csak az előbbivel valósítható meg igazán.

Szerintem az első agyi life support berendezést még megérjük.

A kérdező ezek szerint akkor erre gondolt? A Mátrixra?

2018. máj. 29. 19:16
 29/29 A kérdező kommentje:
Igen.
2018. máj. 30. 01:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!