Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha a nyers paradicsomot 30...

Ha a nyers paradicsomot 30 másodpercre beleteszem forró, de nem zubogó vízbe (hogy könnyen lejöjjön a héja), marad benne vitamin?

Figyelt kérdés

2018. ápr. 16. 10:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
A héjából ilyenkor a vitamin kioldódik, edd inkább a paradicsomhúst
2018. ápr. 16. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
87%
A paradicsomban igen.
2018. ápr. 16. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
A paradicsomban van egy speckó antioxidáns (nem a C-vitamin, bár biztos az is van), ami jól bírja a hőt, sőt még hatékonyabb is hevítés hatására.
2018. ápr. 16. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
73%
Biztos, hogy marad benne. Kizárt, hogy 30 s alatt annyira átmelegszik a belseje, hogy semmi ne maradjon. (A külsejében, főleg a héjában persze kevesebb lesz, de azt úgy is leszeded.)
2018. ápr. 16. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 Wadmalac ***** válasza:
0%

Tudtommal a C-vitamin valahol 150 fok körül bomlik.

És nem a héjban koncentrálódik, a komplett gyümölcs tartalmazza.

A "héjában van a vitamin" az anyukák trükkje, hogy a gyerek komplett gyümölcsöt kajáljon.

Amúgy miért pont a héjában lenne? Mitől lenne más egy héja, mint mondjuk egy vércse?

:D

2018. ápr. 16. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
71%

A C-vitamin sajnos még fény hatására is bomlik, 25 C fokon. Melegítésre csak a bomlás sebessége változik.

:(

2018. ápr. 16. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező, próbáld inkább a gőz fölé (gőzbe) tartani egy szűrőben. Sőt, ha a csap alá tartod forró vízbe, az is segít, nem kell zubogó vízbe tenni.
2018. ápr. 16. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a normális válaszokat!

Utolsó, rosszul olvastad a kérdést.

Pontosan azt írtam, hogy a víz forró, de NEM zubogó.

A melegvizes csap alatt is próbáltam már, de nem jön le olyan egyenletesen, mint a pár mp.-es forró vízben való áztatás után.

2018. ápr. 16. 13:43
 9/13 Wadmalac ***** válasza:
100%

Persze, szegény bomlik szobahőmérsékleten is, pontosabban oxidálódik.

De nem attól a fél perces forró vízbe mártástól.

Szobahőmérsékleten a leszedés után egy nap alatt odavész a fele.

Mármint paradicsomnál.

De pl. csipkebogyóra már nem igaz. Vannak olyan növények, amiben a jelenlévő egyéb anyagok jobban stabilizálják a C-vitamint. Konkrétan a kiszárított csipkebogyó pl. még egy év múlva is több mint a felét megőrzi az eredeti C-vitamin tartalmának.

A C-vitamin bomlása pl. vízben jobban függ a víz pH-jától, mint a hőmérséklettől, mert ez egy katalitikus reakció.


Persze, hogy a frissen leszedett gyümölcsben van a legtöbb.

De az, hogy egy forrázás hazavágná a vitamin-tartalmát, az nem igaz.

Még a puhára főzés is max. a felét viszi el.

2018. ápr. 16. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:

"Utolsó, rosszul olvastad a kérdést"

Ja tényleg, bocsánat.

2018. ápr. 16. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!