Ha a nyers paradicsomot 30 másodpercre beleteszem forró, de nem zubogó vízbe (hogy könnyen lejöjjön a héja), marad benne vitamin?
Tudtommal a C-vitamin valahol 150 fok körül bomlik.
És nem a héjban koncentrálódik, a komplett gyümölcs tartalmazza.
A "héjában van a vitamin" az anyukák trükkje, hogy a gyerek komplett gyümölcsöt kajáljon.
Amúgy miért pont a héjában lenne? Mitől lenne más egy héja, mint mondjuk egy vércse?
:D
A C-vitamin sajnos még fény hatására is bomlik, 25 C fokon. Melegítésre csak a bomlás sebessége változik.
:(
Köszönöm a normális válaszokat!
Utolsó, rosszul olvastad a kérdést.
Pontosan azt írtam, hogy a víz forró, de NEM zubogó.
A melegvizes csap alatt is próbáltam már, de nem jön le olyan egyenletesen, mint a pár mp.-es forró vízben való áztatás után.
Persze, szegény bomlik szobahőmérsékleten is, pontosabban oxidálódik.
De nem attól a fél perces forró vízbe mártástól.
Szobahőmérsékleten a leszedés után egy nap alatt odavész a fele.
Mármint paradicsomnál.
De pl. csipkebogyóra már nem igaz. Vannak olyan növények, amiben a jelenlévő egyéb anyagok jobban stabilizálják a C-vitamint. Konkrétan a kiszárított csipkebogyó pl. még egy év múlva is több mint a felét megőrzi az eredeti C-vitamin tartalmának.
A C-vitamin bomlása pl. vízben jobban függ a víz pH-jától, mint a hőmérséklettől, mert ez egy katalitikus reakció.
Persze, hogy a frissen leszedett gyümölcsben van a legtöbb.
De az, hogy egy forrázás hazavágná a vitamin-tartalmát, az nem igaz.
Még a puhára főzés is max. a felét viszi el.
"Utolsó, rosszul olvastad a kérdést"
Ja tényleg, bocsánat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!