A „modern kori” sugárzások (főleg Wi-Fi, és mágneses sugárzás) ellen mit lehet tenni, hogyan tudok védekezni, ha gyakran költözök másik lakásba?
Jelenleg nagyon rosszul alszom, mert egy kis lakásban lakom és a szomszédoktól elég erősen átjön a Wi-Fi jel. Engem ez nagyon zavar, lüktet tőle a fejem, bamba vagyok reggelente, emellett van egy nagyon kicsi szívrendellenességem, és ha sok a Wi-Fi, képes ritmuszavart csinálni nálam. Sajnos falfesték nem jöhet szóba, mert gyakran költözöm és nem saját a lakás. A mágneses sugárzás ellen viszont eddig egyáltalán semmilyen árnyékolási technikát nem találtam a neten, így ebben a témában nagyon érdekelne az is, amit majd egy saját házban tehetek. Egyszer egy olyan házat béreltünk, ahol az utcai légkábel nagyon közel volt hozzánk és sok áram folyt át benne, így extrém magas sugárzás ért bennünket. Minden nap olyan voltam, mint a mosott ****… Az elektromos problémát viszonylag jól tudom kezelni, azt hiszem, végszükség esetén le szoktam kapcsolni azt az áramkört éjszakára, ami az ágyamhoz közel megy.
Nagyon kérem, olyan ne írjon, aki szerint ez nem káros…, olyan meg főleg ne – rendszerint olyan villamosmérnökök, akik hivatásuknak tekintik az okoskodást – akik itt szeretnék nekem elmagyarázni, hogy milyen hülyén tettem fel a kérdést, mert nem értek semmihez, stb.
> Majd megvettük az otthoni használatra gyártott 2 db. sugárzásmérőt: egyet az elektromágneses sugárzások mérésére, másikat a mágneses és az elektromos sugárzások mérésére.
Mondjuk már itt sántít a dolog. Anno a fizika számon tartotta a mágnesességet, meg az elektromosságot. André-Marie Ampère – talán rémlik, hogy róla nevezték eel az áramerősség mértékegységét – alkotta meg az elektromágnesesség elméletét az 1800-as évek elején. Az elmélet szerint csak elektromágneses sugárzás van, ennek kvázi két megnyilvánulása az, amit elektromosságnak és mágnesességnek tartottak előtte. (Kb. mint mikor egy henger oldalról téglalapnak, felülről körnek látszik.) Azóta sem változott meg a fizikai világképünk, pedig nagyon sok dolgot megtudtunk az elektromágneses sugárzásokról időközben. Ezt a középiskolában már tanítják, de talán már általános iskolában is. Szóval ha rádsóztak két mérőeszközt, ami kvázi ugyanazt méri, az a te problémád. :-)
Hogy te stabil, alapszintű fizikai tudás híján milyen egyidejűségekből csináltál ok-okozati viszonyokat, meg milyen sületlenségeket olvastál a témában… Nos az is a te problémád. Valószínű kellően sokat ahhoz, hogy nehéz lenne rendet csinálni a fejedben.
De legyünk konstruktívak, amennyire lehet.
Nyilván nem fogod elfogadni, hogy a Wi-Fi-nek nincs élettani hatása, annyira nevetségesen alacsony az intenzitása, ráadásul elég ártalmatlan hullámhosszon. Sebaj. Nézzük, mi a helyzet. A lakásodban még esélyes lehet leárnyékolni a Wi-Fi-t. Ugye ahogy a fény is, úgy az elektromágnesesség nem látható spektrumára is igaz, hogy a tárgyak, anyagok bizonyos hullámhosszú elektromágneses sugárzást elnyelnek, bizonyos hullámhosszú elektromágneses sugárzással szemben viszont „átlátszóak”. (A röntgen is ezt használja ki, hogy bár az emberi test jórészt áttetsző a röngensugárzásra nézve, de más és más mértékben.) A Wi-Fi pont azért jó, mert – mint ahogy a rádióadások által használt hullámhosszak – nagyon sok anyagon keresztül tudnak haladni. Így aztán a Wi-Fi jele akkor is érzékelhető, ha átmegy két falon. Leárnyékolni nem egyszerű, megfelelően méretezett Faraday-kalitkával nyilván lehet, de nem hiszem, hogy ketrecet akarsz csinálni a lakásodból.
Viszont városi környezetben – de lassan falun is elmondható ez – nincs olyan talpalattnyi hely, ahol ne lenne fogható legalább fél tucat Wi-Fi router jele. 2,4 illetve 5 GHz-es sugárzás fog érni az utcán, a munkahelyeden, a boltban, a színházban, bárhol. (Meg persze a rádióadások, tévéadások, URH rádiók sugárzása, a mobiltelefonok által használt frekvenciasáv sugárzása, radarok sugárzása, van vagy kismillió sugárzás, ami átmegy rajtunk.) Tehát ha a lakást sikerülne is leárnyékolni – hacsak nem zárkózol be örökre –, nappal folyamatosan érne ez a sugárzás. Mint ahogy ér mindenkit, és az emberek semmi ezzel összefüggésbe hozható problémája nincs. (Szóval itt én is élek a gyanúval, hogy valami paranoiával keveredő hipochondria esetéről lehet szó.)
Szóval marad a tanya. Bár Wi-Fi nem fog érni, rengeteg más sugárzás továbbra is. Ebből van, ami viszont bizonyítottan káros. Pl. a Nap UV sugárzása. De hát ugye valamiben meg kell halni…
Felmebtem egy oldalra (direkt nem reklámozom)
Ahol sugárzásmérőket, egyéb kütyüket, Faraday ágytakarókat, ezer féle árnyékoló fémtapétát, festékeket, elektromágneses árnyékoló pizsamát, bézbolsapkát és sugárzásmentes fali hajszárítót is lehet kapni :D
Elképesztő butaság, éz ebből valaki megél...
Azért ez jellegzetes kárpát-medencei beszélgetéskultúra, A kér egy technikai tanácsot B-től, de szerencsétlenségére magyarázattal, mire B közli (a technikai kérdésre válaszként!), hogy apám, te hülye vagy (ezt csak 2*Sü haladja meg). Ugyanakkor A már a kérdésbe beleépíti a B-re vonatkozó negatív elképzeléseit (villamosmérnök, aki hivatásának tekinti az okoskodást), mellyel maga gyomlálja ki előre az esetleges normális konzultáció csíráit - az most lényegtelen, hogy ez a feltevés igazolódik is. Ilyenek vagyunk. :) Nem, mintha a lényegét tekintve jobb lenne az angolszász hozzászólás, hogy "azt becsülöm benned, hogy nem adod fel", ahelyett, hogy "te vagy a legtehetségtelenebb, akit valaha láttam", de hát azért előbbi mégis civilizáltabb. :)
A jelenséget egyébként kutatják. De egy kutató sosem fogja azt mondani, hogy ilyen nincs, legfeljebb azt, hogy nem találta igazolását.
A másik meg ez az "én nem érzem, akkor te sem érezheted" hozzáállás, az átlagember erőszakoskodása az abban szenvedőknél neurózisnál, tériszonynál, nikotinfüggésnél, stb. Legyél úrrá rajta, különben csak gyenge kaka vagy. Ezt próbáltátok már alkalmazni a vakok intézeténél? Csak próbálj meg látni, kicsit erőlködj, kezdd minden nap 5 perccel és hetente emeljed, nézd, így kell... :D
Kérdező, érdekelne, milyen műszereket vettél (frekvencia/méréshatár). Bár én villamosmérnök vagyok, és elég sokat okoskodok. :D
> neurózisnál, tériszonynál, nikotinfüggésnél
Érdekes. Pont olyan dolgokat soroltál fel, amelyek nem valódi, csak kiváltó oka fizikai természetű. Pl. egy tériszonyos embernek nincs tériszonya, ha nem tudja, hogy magasan van, mert be van kötve a szeme. Oké, a nikotinfüggés esetén van fizikai függés is, de dohányosként azt gondolom, a pszichés függés legalább annyira erős, ha nem erősebb. (Pl. a játékfüggőség, netfüggőség esetén nincs fizikai függőség, hacsak az endorfint nem tekintjük annak.)
Igen, ezeket nem könnyű leküzdeni. Aki nem szenved tőle, annak egyszerűnek tűnik, de aki szenved tőle, annak egy lépés megtétele is gigászi problémának tűnhet. De az első lépés mindnél az, hogy tudatosuljon, hogy a fizikai okok csak kiváltói és nem okozói az adott állapotnak, a valódi okot az elme szüli. Ha pl agorafóbiád van, akkor három dolgot tehetsz:
1. Nem mész forgalmas, tág terű helyekre. (Wi-Fi esetén lásd: tanyára költözés)
2. Korlátokat, paravánokat állítasz minden térre. (Nyilván nem kivitelezhető.)
3. Elmész egy pszichológushoz, aki vagy analízissel, vagy viselkedésterápiával lehet, hogy segít feltárni a félelmeid okát, illetve megtanít kezelni az adott helyzetet, esetleg eljutsz odáig, hogy a tüneteid annyira elhalkulnak, hogy szinte megszűnnek.
Persze ehhez előbb be kell látni, hogy a dolog pszichés eredetű. Ez nem könnyű akkor, ha az ember meg van győződve arról, hogy nem az. Azért sem könnyű, mert sokan szégyenkezve viszonyulnak a pszichés betegségekhez, pedig hát az agy is egy szerv, ugyanúgy lehetnek működési problémái, de egy-egy pszichés probléma nem tesz senkit sem őrültebbé, bolondabbá, sem ostobábbá, sem gyengébbé, mint mondjuk egy magas vérnyomás vagy egy laktóz érzékenység.
Már bocs, de ez a tudományos topik.
Nem ezotéria!
Ha tudományos topic, akkor nézzünk már utána könyörgöm a betegségünk forrásának alaposan. Már a kérdés is hibás, mivel nincs mágneses sugárzás.
Tudom sajnos, hogy honnan vettem ezeket a fogalmakat, van egy áltudományos webshop, ahol oldalakon keresztül riogatják nyilvánvaló blődségekkel a szerencsétleneket és közben megvásárolhatóak a fóliák, ruhák, aktív elektroszmog védelem, ki lehet hívni a szakembert beméretni mindenféle kütyüvel a elektromágneses sugárzást és ezzel együtt a mágneses mezőket.
Persze minden tanulmánnyal meg van indokolva a vásárlás, emiatt tűnik validnak. Holott elég csak utánaolvasni, vagy a diszkusszió nem az amit állít az eladó, vagy kiforgatja az eredményeket. (Ki is nyitná meg az eredeti pubmed cikket?)
Igen, kutatják pl a magasfeszültségű kábelek hatásait. Egy professzor ismerősöm foglalkozik ezzel és THz tartományú emag sugárzásokkal is.
Igen kutatták sokat a telefonok és a Wifi agyra gyakorolt hatásait.
Mi csak a tudomány jelenlegi állását közöltük, ami nem bizonyítja az elektroszmog érzékenységet.
Ha ilyen erősen jelentkező jelenségről van szó, akkor tessék megkeresni a professzor ismerősömet, és kb 1 nap akatt bebizonyítja, hogy az akut tüneteidet valóban emag sugárzás okozza-e.
Mivel itt azonnal jelentkező panaszokról is van szó, ezért könnyen lehet vizsgálni.
Amíg a tudományos topikban tudományos módszertannal vizsgálunk betegségeket, és jelenleg nincs rá bizonyíték (annak fényénben meg főleg, hogy MINDENHOL VAN ELEKTROMÁGNESES SZMOG!!!, egészen pontosan definiálható hogy nem ez okozza a panaszait, és feleslebes több millió forintos fémárnyékolókat beépítenie)
Tehát a legtöbbet azzal segíthetünk, ha elmegy pszichiáterhez, elmegy góckutatásra és autoimmun vizsgálatokra.
Tapasztalatból beszélek,albérletről albérletre változik az állapotom, lehetséges nekem is gócom vagy autoimmun betegségem van. Jelenleg egy dohos szobában lakok, a penész láthatatlan spórái simán okozhatják a panaszaimat.
Zombiként, bambán ébredek, szívritmuszavaraim vannak, görcsöl a hasam esténként. Utálok itt lakni, utálom a lakótársamat is, mert csaj és a pasijával hangosan dugnak reggelig.
Na szóval érted, szarul vagyok, de én tudom magamról hogy hajlamos vagyok a pszichoszomatikus tünetekre. Van Xanaxom pl, néha bekapok 0.5 mg-ot és láss csodát a panaszaim egy része nyomtalanul elmúlik. Szedtem régen SSRI-t a pánikbetegségem leküzdésére és sikerült ügy tűnik kigyógyulnom belőle... már 4 éve nem volt rohamom. Ezért mondom, tisztában vagyok kutatóként a fizikai résszel, de tisztában vagyok a pszichológiaival is. Ez sajnos ilyen.
Vegyük sorra még egyszer.
Kérdező te nem kéred az ellenzők válaszát. Ebben az is benne van, akik egyetértenek veled, tudják a megoldást, miközben te nem. Nos, nem vettem észre. Sztrogoff legutóbbi megjegyzése is csak indulatot gerjeszt, nem a megoldás irányába hat. Mi lehet itt a megoldás?
A természettörvényeket lehet kritizálni, de ez őket nem érdekli, hatnak. Ebben különböznek az embertől.
Kétfelől kell közelíteni. Egyrészt a tudományos tények oldaláról, másrészt a mai magyar gyakorlat (ahol élsz) oldaláról. Előbb az utóbbi, mert az könnyebb.
Az egészségügy leépülőben, még mutat életjeleket, de nem sokáig. Te ettől vársz segítséget. Aki agóniában van, nehezen fog. Ezért érvényes 2*Sü véleménye a tanyáról. Itt kaphatnál segítséget orvostól, de nem teszi részben, mert nem ért hozzá, részben mert nem ér rá. Kaphatnál a társadalomtól, de ezt kiképezték gyűlölködőnek, intoleránsnak, minden segítséget elutasítónak. Lám ez sem maradéktalan, hiszen azért a maguk módján többen próbálkoztak. A helyzet az hogy amit magad elérsz, az lesz az eredmény. Súlyos kijelentés, de pillanatnyilag ez van.
Nézzük a tudomány oldaláról. Nem foglalom össze, kifejtették. Azért helyedben figyelmesen elolvasnám, ha a következtetéseket nem is fogadod el. A szívpanaszok komoly probléma. Az ember egy biokémiai gyár, de elektromos jelek vezérlik. Nem elektromágnesség, hanem "vezetett" jel. Nem mindegy. A hibás működés is egy elektromos jel. De ebből arra következtetni, hogy ezt zavarhatja elektromágneses tér, tudományos tévedés. Miért? Közismert, hogy az áram akkor csap agyon, ha megfogod a fázist lehetőleg mezítláb, vízben állva. Ha magasfeszültségű vezetékhez közelítesz, nem érzel semmit. Amikor elég közel mentél, ívet húz és akkor halsz meg. Nem leszel képes a testeddel érzékelni a közelítés hatását, csak ha átlépsz egy távolsági küszöböt, és egy másik törvény érvényesül. Ha műszerrel mérsz, egy fizikai mennyiséget mérsz, ne ma testedre gyakorolt hatását. Olyan műszer nincs.
Nagyon sokan vizsgálták az elektromágnesesség hatását az emberre. Hiszen ez milliók (lassan milliárdok) problémája tud lenni, ha valós. Ez hatalmas tőke működését befolyásolja, azoknak nemcsak elemi érdekük, de pénzük is van a vizsgálatokra. A tudományos életben is lehet csalás (van is), de csak időlegesen. Előbb utóbb valaki nem állja meg, mert a tudományos ambíciói nem engedik. Azonban eddig semmi. Senki sem jelentkezett azzal, bizonyítható az összefüggés. Az óvatosság nem árt, de az azért mégis más, mint a tények.
Az embernek sok dologtól lehet baja, és sajnos egy jó részüket nem ismerik. Nem tudják sem a működési mechanizmust, sem az okokat. Nem gondolom azt, hogy őrült vagy. Elkeseredett és dühös lehetsz, de az más. Hogy a problémád érzékennyé tett, hogy e tekintetben olyan, mintha hipochondriás lennél, az sem meglepő. És ebből egyedül kijönni se lehet, de nem pszichiáterre gondolok, hanem a környezetedre. Tudom, hogy nem lehet minden részletet leírni, szöveged mégis arra utal, kényszeresen és nem módszeresen cselekszel. Nem tudom megmagyarázni, de tudok példát. John Forbes Nash egy zseni volt, majd őrüléses kényszerképzetek gyötörték. Világossá vált számára a helyzete, de mivel zseni volt, nem adta fel. Megfigyelte saját magát, meghatározta a tüneteket és kidolgozta, mit tegyen a környezete, ha nem lesz ép elméjénél. A pszichológusok hülyének tartották, majd mikor módszere eredményes volt, megdöbbentek. Ennyit tesz az erős akarat.
Mi nem tudunk segíteni, ehhez csak neked van kellő motiváltságod. Ezt kell kihasználnod és a legellenségesebb véleményben is keresni a szabályt, amit még nem tudsz. Nash módszere az volt, hogy kizárólag a szabályokban hitt. Úgy gondolta, e téren van ok-okozati összefüggés. Azt kell keresni. De nem a látszatokat! Mert az félrevisz és fölösleges energiákat emészt fel.
Az elektromágneses tér olyasmikre hat, amelyek azt érzékelik. Olyan mértékben, hogy befolyásolja a működésüket. Az emberi test nem ilyen, ott „vezetékek” szállítják az információt. Pacemékerrel rendelkezőknél sem a szívre hat az elektromágneses tér, hanem a beépített eszközre. Mert az érzékeny, nem a beteg szív.
Egyébként az elektroszmog érzékenységre nagyon egyszerű kísérletet lehetne tervezni, nagyon kevés pénzből. Ezt bárki, laikus is megcsinálhatja.
Adott egy amish tanya vidéken, sehol egy légkábel, semmi zavaró mágneses tér.
A szobában van egy Faraday-kalitka, és a falak is szigeteltek minden létező módon.
A szobába berakunk 4 legerősebb Wi-fi routert, két telefont, egy néha bekapcsoló mikrohullámú sütőt és egy kábéleköteget.
A 10 éjszakát kell eltöltened itt, de azt nem tudhatod, melyik napokon van kikapcsolva és melyik napokon működik max teljesítményen minden.
Ha meg tudod különböztetni a "szmog" napokat, abból olyan cikket írok, hogy a tudományos karrierem a csúcson lesz :D
#15: A lélektant azért válasszuk el az ezotériától. Egyébként a xanaxos módszered valóban igen egyszerű és vélhetőleg ad információt, azt én is ajánlhatnám a kérdezőnek.
#16: Nem is a felvetett kérdés megoldásával kapcsolatos előremozdításnak szántam megjegyzésemet (mágneses tér hatásos árnyékolása egy lakótérben szerintem igen nehézkes lenne, a tanya egyszerűbb megoldásnak tűnik), hanem a társas érintkezés alapvető minimumainak 50 éven belüli eléréséhez kívántam egy ismerkedő impulzust adni. Én tán még senkit sem hülyéztem le elsőre itt, bár az tény, hogy a lustaság és a butaság egyre jobban irritál, de az a házifeladatos topikban jelentkezik.
Akkor biztosan azt sem tekinted előrevivő megjegyzésnek, hogy utolsó bekezdésed igazságtartalma nullához közelít. Az erőtér hat az élő szervezetre, akár falevél, akár Gyakorikérdések-látogató az illető. Az eldöntendő kérdés pusztán az, hogy mennyi idejű mekkora behatás okoz károsodást.
#17: mai tudásunk szerint a mágneses tér a veszélyesebb, kalitka meg nem arra találta ki a Faradayt.
Én sem költöznék magfesz kábel alá, és a transzformátornak sek örülnék az ablakom alatt. Ez tény, mert ha nem is kimutatható jelenleg, lehetnek rendkívül komplex hatásai. Ezt az ezzel foglalkozó prof is mondtam.
...de a kérdésben nem is erről volt szó, hanem az albérletéről, ahol Wi-fi sugárzásról beszélt.
Egyébnékt sokat vizsgálják az agyra gyakorolt hatásokat, a transzkraniális mágneses ingerlésnek, és DC ingerlésnek. Igen komoly hatásai vannak... és célzott mágneses ingerléssel már eredmények érhetőek el bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésében, sőt kiváltható vele fokozott tanulás és sharp wave-ek.
Egyelőre inkább pozitív hatásai vannak kezelés formájában...és ki lehet számolni mekkora mágneses mezőt generál az, egy légkábelhez vagy kislámpához képest :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!