Miért nem látja azt senki, hogy a pszichológia a társadalom fejére nőtt rákdaganat?
Sokan azt gondolják, hogy amit egy pszichológus mond, az igaz.
Nem az igazat mondja. Hanem azt, ami neki ízlik, meg amit belevertek a fejébe az egyetemen, a főiskolán. Ha nem lenne abberált nem is vették fel volna felsőfokú tanintézménybe.

> Sokan azt gondolják, hogy amit egy pszichológus mond, az igaz.
Pl. mit mond konkrétan egy pszichológus, amiről sokan gondolják, hogy igaz, pedig nem?
> A pszichológia egyik legfőbb célja az, hogy az emberek befolyásolhatóvá tétele a pszichológia által.
A pszichológia az ember gondolkodását, viselkedését vizsgáló tudomány. Vannak bizonyos tényszerű megállapításai, kísérleti eredményei. Nyilván ahogy minden tudást, úgy lehet jóra és rosszra használni.
Másik oldalról minden leírt és kimondott szó az ember befolyásolása. Vagy mondjuk mikor az orvos gipszbe teszi a lábad, akkor azzal befolyásolja a te szervezetednek a működését. A kérdés az, hogy ez az adott esetben, a konkrét, kiragadott példát nézve ez jó vagy rossz az egyénnek, a társadalomnak, vagy sem.
> Én inkább lelkészekre bíznám az emberek lelki gyógyítását.
Aki kvázi ugyanúgy pszichológus. Mikor egy lelkész meghallgatja a te problémáidat, nem sokkal csinál másabb dolgot, mint mikor egy pszichológus tesz. Meghallgat, néha visszakérdez, néha szembesít valamivel. Csak mindezt a vallástól függetlenítve teszi.
~ ~ ~
Nem tudom, mennyire ismered a pszichológiát magát, vagy mennyire volt közvetlen tapasztalatod a pszichológiával. De nekem nagyon úgy tűnik, hogy valami teljesen fals képed van arról, hogy pontosan mi is az a pszichológia, mi ennek a tudománynak a tudományos módszertana, milyen ágai vannak, mi a célja, mik az eszközei.
De ahogy kiolvasom a szavaidból, te keresztény vagy. Mondjuk van Pistike. Ha most Pistike azt mondaná, hogy a kereszténység elfogadhatatlan, mert a katolikusok a miséken az áldozás során Jézus testét veszik magukhoz és Jézus vérét fogyasztják, ezért a kereszténység nem más, mint a kannibalizmus nyílt propagálása, reklámozása, ami elfogadhatatlan. Már pedig a te pszichológiáról kialakított véleményed pont annyira tűnik nettó hülyeségnek, mint Pistikének a kereszténységről kialakított véleménye.

Az a baj, hogy sok embernek az a kép él a pszichológusokról, hogy ültök a félhomályban a fotelben egymással szemben egy szobában és a pszichológus kérdéseket tesz fel, te meg válaszolsz és turkál az agyadban, manipulál stb. Ez leginkább a filmek miatt van így.
A valóságban ez a pszichológiának csak egy kisebb része . A legtöbb pszichológus más kérdésekkel foglalkozik, pl. az érzékelés problémájával (milyen érzékcsalódások vannak) vagy viselkedéssel vagy tömegpszichológiával (hogyan viselkedik az egyén a tömegben, mit jelent a kollektív felelősségtudat stb.). Elég sokáig lehetne ezeket sorolni.
A lényeg, hogy ez az egész nem arról szól, hogy neked van valami lelki bajod és elmész a pszichológushoz, beszélgetsz vele, ő meg valamilyen irányba befolyásol. Ez az egész pszichológiának csak egy szelete. És ilyenkor sem befolyásolni akar, hanem felméri, hogy milyen viselkedési zavaraid vannak vagy szociális problémáid stb., felállít egy diagnózist, és ad valamilyen választ rá, hogy mit tegyél ellene. És ez vagy helyes vagy nem, vagy hat, vagy nem. Szerintem a probléma ezzel az, hogy a pszichológus hajlamos arra, hogy skatulyázza az embereket a problémáikkal együtt és bizonyos skatulyára előzúz egy választ, ami a szakirodalomban benne van. És nem veszi figyelembe, hogy minden ember más, és más-más reakciókkal válaszolnak a problémákra, ezért sokszor mellélőnek.

A kérdező szcientológus, és már nem az első ilyen "kérdést" teszi fel. Célja az, hogy ártson a pszichológiának, ezzel pedig összezavarja az embereket, és az összezavart embereket utána majd ők jól megauditálják (ami szintén egy pszichológiai tevékenység, csak a célja törvénytelen).
A kérdező egyáltalán nem törődik az igazsággal: célja csakis a rombolás.
NAGYON NAGY BAJ, hogy ezt a kérdést a tudományokba áttették!

> Okosak vagytok.
Köszönjük.
> Nincs szükség arra, hogy bizonyítsatok.
Mit kellene pontosan bizonyítanunk? Te felhoztál egy saját, nem túl jól körülhatárolt véleményt, mindenféle érv, kifejtés, példa nélkül. Leírtad például azt, hogy „Sokan azt gondolják, hogy amit egy pszichológus mond, az igaz. Nem az igazat mondja.”. Kétszer kérdeztem vissza, hogy ezalatt mit értesz, tudnál-e néhány konkrét olyan állítást mondani, amit egy pszichológus mond, de szerinted nem igaz. Ennek hiányában nem nagyon van miről beszélgetni.
Nem vagyok szcientológus. Valaki ezt írta. Na mindegy, ezért életemben először meglátogattam az oldalukat és megnéztem néhány videójukat. Megdöbbenésemre az egyikben az szerepelt, de nem szó szerint, de valahogy így: Senkinek nincs joga magát Isten elé helyezni. Legalábbis ez volt az értelme, de ezt úgy tolmácsolnám, hogy senkinek nincs joga a természet elé helyeznie magát. Azt is mondta az egyik videó, hogy minde3nkinek joga van a más véleményével való vitába szállásra. Utaltak arra is, hogy a lelket a személyeket nem szabad elnyomni. Nem így írták, de ez volt a lényege. Hát kérem, ezek szerint a szcientológiától volna mit tanulnia a pszichológiának! Lehet, hogy kevesebb baj volna a világban, ha lecserélnék a pszichológiát és hirdetőit szcientológusokra!
Na de kérem, manapság a szabad vélemény nyilvánítást is büntetik. Egy példa:
Mint láthatjuk a cikkből azt a következtetést lehet levonni, hogy ha valaki nem ért egyet egyesek pszichológiai jellegűnek is nevezhető tanításával, mellyel ő a szent modern tudományt testesíti meg a katedrán, akkor a véleményének hangot adó nebulót bármilyen eszközzel el némíthatja. Már itt tarunk!
Tehát a pszichológia az valójában gátolja az egyén természetes lelki, szellemi, és testi fejlődését melyben foglaltatik a biológiai is, de az összes terület összefügg egymással, és hatnak egymásra kölcsönösen.
Ez a rövid véleményem. Egy kereszténynek.
Egy kiegészítés:
A pszichológia nem kimondott, de valódi feladata az emberiség teljes manipulációja a globális hatalom céljainak megfelelően. A globális hatalom pszichológiai műhelyei pedig azok az ismert egyetemek, amelyek ontják magukból a tömegek felé pozitívnak beállított tanaikat.
Ezért is döbbentem meg akkor, amikor a Szcientológia Egyház oldalát tanulmányoztam, hogy egy felugró ablak segítségével egy ismert külföldi egyetem által preferált személyiségtesztet szeretett volna kitöltetni velem a Szcientológia Egyház.
Egyébként mindig azok az egyetemek ismertebbek és "híresek", amelyek a globális elit érdekei szerint működnek.
Szerintem egy ország csak akkor lehet egészséges, ha nem engedi, hogy a globális érdekek szerint szabott tanítások kifejthessék hatásukat az ország határain belül. Ezért a nemzeti pszichológia megalkotása a legcélravezetőbb és a legegészségesebb az adott ország számára.
Mivel szerintem a globális érdekek által nemzetközileg ismertté tett egyetemek valójában nem az Isten, nem az Élet, nem a Természet szemszögéből tanítanak, hanem bizonyos érdekcsoportok akarata szerint, ezért ezen egyetemek pszichológiai tanszékei valójában a Sátán szentélyei!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!