Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A szagokra miért nem emlékszün...

A szagokra miért nem emlékszünk úgy, mint arra amit láttunk?

Figyelt kérdés

2016. dec. 31. 18:37
1 2
 11/16 Wadmalac ***** válasza:

Ez szerintem személyfüggő.

Ahogy eltérő a vizuális memóriánk mértéke is, a szagmemória is. Van, aki fotografikus memóriával rendelkezik, van, aki egyszer hallott verset tud bármikor visszaidézni, van, aki egy dallamot stb.

Neked éppen a szagmemóriád gyengébb. Másnak a hangmemóriája gyengébb, vagy a képmemóriája.

Nekem spec a vizuális, a zenei meg a szagmemóriám jó, de például számokat, neveket rosszul jegyzek meg. Bemutatkozás után fél perccel már nem emlékszem a hallott névre, de az ex-barátnőim parfümjét 20 évre visszamenőleg felismerem.

2017. jan. 2. 09:46
 12/16 anonim ***** válasza:

Wad, oké, hogy emlékszel rá, de felidézni is fel tudod? Tehát érzed - legalább csak haloványan - az orrodban az illatot, amikor felidézed?

Mert én is visszaemlékszem sok illatra, felismerem ezeket bármikor bárhol azonnal, ha megcsapja az orrom (pl. Old Spice, dögszag, gázszag, a már említett citrom, szőlő, petárda, stb.), de ettől még érezni egy dekát sem érzem az orromban, mikor felidézem.

2017. jan. 2. 14:22
 13/16 Wadmalac ***** válasza:

"Tehát érzed - legalább csak haloványan - az orrodban az illatot, amikor felidézed?"

Igen.

Ugyan nem állítanám, hogy az orromban, de ha képet idézek fel ,azt sem a szememben látom.

2017. jan. 2. 15:00
 14/16 anonim ***** válasza:
Azért, mert érzékszervi memóriáink közül a szagmemóriánk a legrosszabb.
2017. jan. 2. 16:09
 15/16 anonim ***** válasza:

Emlékezünk.

Majd csak sok évvel később jöttem rá, hogy azért vettem feleségül, mert ő is gyakran használt jázmin illatú parfümöt.

Mint Anyám.

Gyerekkora óta kellemesnek tartja az ember az anyja illatát...

2017. jan. 2. 16:12
 16/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :D

Egyébként igen, arra gondoltam amit a #9-es is mondott.

2017. jan. 3. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!