Trapézt lehet úgy szerkeszteni hogy meg van adva mind a négy oldala viszont egyik szögéről sem tudom mekkora?
Hát igen, elég "érdekes" válaszok születtek a kérdésedre. Most nekem mis szükségem volt erre a szerkesztésre, de mivel ide csak iszonyat nagy baromságokat írkáltak egyes okos emberek, leírom a helyes megoldást is. De előtte:
A kérdés ez volt: Hogy kell trapézt szerkeszteni úgy, hogy adott a 2 alap és a szárak. Tudniillik szerkesztéshez nem használható trigonometriai számítás. Tehát a nézd meg az egyenletet és ehhez hasonló válaszadók csak égetik magukat...
Tehát adott az ABCD trapéz a bal alsó saroktól óramutató irányával ellentétesen betűzve.
1. Felveszünk egy egyenest, arra felmérjük az AB-t.
2. B pontból körívezünk CD-vel, ahol elmetszi AB-t, megkapjuk a C' pontot.
3. A-ból AC-val, C'-ből BD sugarú körív, a metszéspontjuk C.
4. C-n keresztül párhuzamos AB-val, ahol metszi a B középpontú BD sugarú kört, ott lesz D.
Megvan az ABCD trapéz. A szerkesztés lényege, hogy CC' párhuzamos BD-vel. Nyilvánvalóan, ha CD-t A-ba mérjük fel, akkor is megszerkeszthető.
Kedves Lehel! Nem tudom mi bajod DeeDee megoldásával. Tökéletes amit írt, de ezt illett volna a közel egy év alatt észrevenni ;)
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!