Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha kitöltöttem a Mensa HungarI...

Ha kitöltöttem a Mensa HungarIQ tesztet és 91 lett, az 14 évesen jó, vagy rossz?

Figyelt kérdés

2016. júl. 7. 09:26
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:
Neked mi a bajod? :D
2016. júl. 7. 11:34
 12/37 2*Sü ***** válasza:
100%

Az ember mentális képessége olyan, mint a testmagasság. Egy bizonyos korig növekszik. Nem egyenletesen, néha meglódul, majd kicsit lelassul. Úgy 17-18 éves korban áll be egy fix értékre, onnan folyamatosan csökken. Ergo 17 év alatt nincs értelme IQ tesztet kitölteni, általános következtetést nem lehet levonni belőle. Gyerekkorban maximum pillanatnyi állapotot tud trükközni, de ott más is a mérés módszere.

Kicsit részletesebben:

Gyerekkorban az IQ – azaz az intelligencia hányados – valóban hányados, két érték hányadosa. Ha valaki 8 évesen egy átlagos 10 éves mentális képességeivel rendelkezik, akkor az IQ-ja 10/8 = 125 (%). Ha valaki 8 évesen egy átlagos 6 éves mentális képességeivel rendelkezik, akkor az IQ-ja 6/8 = 75 (%). A 100 (%) az átlag, hiszen az azt jelenti hogy valaki x évesen egy átlagos x éves mentális képességeivel rendelkezik, tehát ő maga testesíti meg az átlagost. De mint írtam, olyan ez mint a testmagasság. Lehet, hogy valaki 6 évesen a tornasor közepén van, 8 évesen a tornasor végére kerül, 10 évesen meg a tornasor elejére. Pillanatnyi felmérésre jó, de hosszútávon semmit nem mond.

Felnőtt korban már nem így mérik az IQ-t, hiszen a fejlődés leáll. (Értelemszerűen ha valaki 20 évesen egy átlagos 60 éves értelmi képességeivel rendelkezik, az nem éppen biztató, nem 300-as IQ-ra enged következtetni.) Ott statisztikai alapon határozzák meg az IQ-t a teszten elért eredményekből, az életkorhoz viszonyítva. (100 az átlag, 15 a szórás, azaz az emberek kb. 52%-a 85 és 115 közötti eredményt ér el.) Te egy ilyen tesztet írtál meg. De mivel gyerek vagy, nem az IQ-dat tudtad meg, hanem azt, hogy 14 évesen jobb logikai képességekkel rendelkezel, mint a 17 évesek 46%-a, és rosszabbal, mint a 17 évesek 54%-a. Ez vajmi keveset mond. Megmérted, hogy milyen magas vagy a 17 évesekhez képest, és ebből akarsz levonni következtetést, hogy most te magas vagy-e vagy sem. Lehet, hogy a növekedés nálad beállt, és ez marad az eredmény, ami nüansznyival az átlag alatt van, de kb. annyira, mintha az átlagos testmagasság alatt lennél 1 cm-el. Lehet, hogy fejlődsz és 17 éves korodra a teszten már 100-as, 105-ös, vagy akár 115-ös eredményt érsz el. Maximum az biztos, hogy ennél rosszabb eredményt – hacsak nem ér valami baleset, vagy nem kapsz agyvérzést – nem érsz el.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Amit még tisztázni kell, az IQ nem egyenlő az okossággal. Az, hogy ki mennyire okos, sikeres az számtalan dologtól függ. Valaki átlag alatti IQ-val is lehet szorgalmas, művelt, kreatív, lehet mély érzelmi világa, lehet empatikus, közösségi ember, remek humorérzékkel, érthet nagyon jól a szakmájához. 150-es IQ-val is lehet valaki lusta, hanyag, műveletlen, arrogáns, udvariatlan, normális közösségbe beilleszkedni nem tudó ember.

2016. júl. 7. 12:05
 13/37 anonim válasza:
100%
Ha szorgalmas vagy akkor nincs szükséged átlag feletti intelligenciára.Szorgalommal te is megtanulhatod azt amit egy Zseni egyből megért!A lényeg hogx csak akkor leszel versenyképes ha teszel a céljaidért
2016. júl. 7. 12:19
 14/37 anonim ***** válasza:
67%

"Neked mi a bajod?"

Azt próbáltam elmagyarázni, hogy azzal a módszerrel NEM lehet lemérni az IQ-dat.

Köszönöm a 0%-os lepontozást! Gondolom, IQ nullás emberek voltak.

2016. júl. 7. 12:28
 15/37 A kérdező kommentje:
Ne reklamálj, mert felpontoztalak 100%-ra! :D
2016. júl. 7. 12:31
 16/37 anonim ***** válasza:
23%

Nekem 14 évesen 113 lett ez az IQ tesztem

Neked 14 évesen 91? Hát nem tudom... szerintem átlag alatti. Ezt tanulással fejlesztheted.

2016. júl. 7. 12:34
 17/37 A kérdező kommentje:

"De mivel gyerek vagy, nem az IQ-dat tudtad meg, hanem azt, hogy 14 évesen jobb logikai képességekkel rendelkezel, mint a 17 évesek 46%-a"

"Hát nem tudom... szerintem átlag alatti."

Na most akkor melyik?

2016. júl. 7. 12:48
 18/37 2*Sü ***** válasza:

@#17:

Ha jobb képességekkel rendelkezel mint a 17 évesek 46%-a, az azt jelenti, hogy 101 emberből 46 kisebb IQ-val rendelkezik, 54 nagyobbal. Azaz több nálad magasabb eredményt elérő ember van, mint nálad alacsonyabb eredményt elérő.Azaz az négy emberrel le vagy maradva az átlagtól.

2016. júl. 7. 13:25
 19/37 anonim ***** válasza:
0%

Ha fogsz még fejlődni, akkor átlag körül lehetsz.

Ha nem, akkor valamivel alatta.

MOST MÉG nem lehet tudni.

Ezt próbáljuk már magyarázni egy ideje...

2016. júl. 7. 13:26
 20/37 A kérdező kommentje:

"Ha jobb képességekkel rendelkezel mint a 17 évesek 46%-a, az azt jelenti, hogy 101 emberből 46 kisebb IQ-val rendelkezik, 54 nagyobbal. Azaz több nálad magasabb eredményt elérő ember van, mint nálad alacsonyabb eredményt elérő.Azaz az négy emberrel le vagy maradva az átlagtól."

Hogy lennék lemaradva, ha itt 17 évesekről van szó én meg 14 vagyok?Ezek szerint már most majdnem olyan vagyok, mint egy átlag 17 éves.

Egyébként meg éjfélkor csináltam és lehet, hogy nem figyeltem eléggé, mert fáradt voltam.

2016. júl. 7. 13:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!