Ennyire rossz a tanitás?
Nemrég láttam facebookon egy posztot, amin egy szimpla matek kérdés volt feltéve; 3-3x6+2. A kommenteket nézve elszörnyedtem, hogy mennyien nem tudják a választ...
Először is: műveleti sorrend, szorzás, osztás először, majd kivonás és összeadás. A balról jobbra szabályt sem tudják elég sokan... arról meg ne is beszéljünk, hogy a 3-18-at csak simán átirták 18-3-ra...xD
Tehát 3-18+2 = -15+2=-13 lenne a helyes megfelytés, de nem sokaknak jött össze...
(Hosszú i nincs a billyentyűzetemen mielőtt valaki ezzel jönne :P Amerikai billentyűzet magyar beálitással, és nincs neki hely..)
Itthon nem rossz a tanítás, sőt!
Nem tudom milyen oldalt néztél - magyar volt-e vagy külföldi-, de én egyszer láttam csak ilyet egy külföldi oldalon, ahol a világ minden tájáról érkeztek a kompetens hozzászólók bizonygatni a helytelen válaszukat.
A mai tanítási rendszer nagyon-nagyon rossz. Nincsen a helyén. Az is tény, hogy az emberiség egyre jobban butul, és/magyarán az IQ hanyatlik.
Szakközepet azért választ valaki, hogy valamennyi szakmát is tanuljon, ez világos. Csak az a baj, hogy a szakközép nem arra van "tervezve" hogy onnan tovább tanuljanak.
Gimnáziumot elvileg az választ, aki tovább szeretne tanulni. A matematikát nyomatják ész nélkül, semmi szakmai tárgy. Ha felmegy az egyetemre, a matekot fogja tudni, de azon kívül semmi mást.
Most akkor hogy van ez? Például egy műszaki vonalú Egyetemre akkor kinek kellene menni? Mert ide Gimnáziumi matek kellene, meg egy erős szakközepes szakmai oktatás. De ilyen NINCSEN!, legalább is elenyésző, lehetne sokkal jobb is, ha komolyan venné a tanárközösség az iskolát.
Ma az a gyakorlat, hogy az megy szakközépbe, akit nem vesznek fel gimnáziumba (szomorú). Holott az is ugyan úgy szomorú, hogy egy átlag szakközépiskolás diákok 2-3%-a tud csak Egyetemre menni.
Miért kell a szakközepet lehúzni a szakiskola szintjére? Miért kell minden hülyét felvenni? Úgy se használja sehol fel az érettségiét! Akik meg önmagukat komolyan vennék, nincsen esélyük, mert a szakközepet bepróbálják a kettes, hülye tanuló is, és fel is veszik őket... Lerontják az egész színvonalat, majd a tanárok is úgy vannak mindenkivel, hogy csak érettségin menjen át... mindegy, hogy hanyassal...
Így lesz a tudás egyre felszínesebb, mert aki nem hallott még az Egyetemhez, a szakhoz kapcsolódó dolgokról kiskora óta, azt nem lehet 18-22 éves kor között bepótolni! Az Egyetemen nyilván borzasztó tömör az anyag, amit el is lehet várni. Csak kérdés, hogy valaki el tudja-e sajátítani a szemléletmódot... Na ez már kihalóban van, úgy ahogy a kitartás is.
#5-ös vagyok.
Azt még hozzá kell tenni, hogy a csoda Szakközépből, amit annyira reklámoztak, hogy "magasfokú szakmai képzés" meg ilyesmi, hát egy nagy humbuk volt.
Az osztályt körülbelül 42-en kezdtük, és lettünk a végére 30-an. Ebből hányan mentek felsőfokú szakképzésbe? Csak én egyedül.
A technikusi képzés is egyenlő a nullával. Az én iskolámban beugrattak minket maga az igazgató, hogy a technikusi képzés 1 éves, aztán lám hirtelen 2 lett. És ezt az egy évet minden évben elhazudják. Nem mindegy lenne, hogy 1 vagy 2 évig nem csinálnak semmit? Ja nem! Kevesebb pénzt kap az iskola, ha csak 1 évig csinálják a semmit...
19:01-es
"A matematikát nyomatják ész nélkül, semmi szakmai tárgy. Ha felmegy az egyetemre, a matekot fogja tudni, de azon kívül semmi mást. "
Én osztrák iskolába (is) jártam, és mikor megláttam a magyar matek érettségiket, röhögnöm kellett...
Többi dologgal nagyjából egyetértek...
Szerintem pont az a baj, hogy az irodalmat/történelmet nyomatják ezerrel amik persze szép meg fontos dolgok, de a mai világban sokkal több hasznát veszi az ember egyrészt a reál tárgyaknak, másrészt a nyelveknek. Magyar oktatásban tapasztalataim szerint pont a matek az, ami gyenge. De a természettudományokat úgy általában nem logikai alapon tanítják, hanem jó poroszosan, adathalmazokként. Nyelvoktatást pedig talán be se kell mutatnom, hogy mekkora katasztrófa...
19:01-es vagyok.
Az érettségihez képest, meg a közepes Egyetemekhez képest tudják a matekot csak valamennyire. De nem is ezt akartam kihangsúlyozni. Hanem azt, hogy a szakmai dolgok, és az Érdeklődés teljesen eltűntek...
Én egy 8 osztályos gimnáziumba jártam, ami inkább humán beállítottságú volt, de elég erősnek számított, mert 60 valahanyadik az országos rangsorban. A gimnázium mellett párhuzamosan 8. osztályig fut az általános iskola is.
Az utcánkban lakott egy gyerek, aki több évig kint élt a UK-ben, ott járt iskolába, aztán amikor hazajött akkor itt folytatta. 8. osztályba ment volna, de a 6. osztályba tették, olyan keveset tanultak angliában. Ennyit az angolokról pl.
A USA a párja, ott van az a rengeteg community college, amit bárki nevetve elvégez amikor unatkozik.
Én nagyon jónak tartom a magyar oktatást, igaz én csak a saját tapasztalataimra építek, ami meglehet nem túlzottan reprezentatív, ugyanis az ország legerősebb szakára járok (ELTE fizika), amit nagyon magas színvonalon tartanak.
Persze van nagyon vicc kategóriás szak, azt nem tapasztaltam elsőkézből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!