Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az a Gondolat?

Mi az a Gondolat?

Figyelt kérdés

Mit nevezünk gondolatnak?

Úgy értem, a kérdést,hogy Miképpen lehetne, megfogalmazni, a lehető, legérthetőbben? (érdekelne még, mind biológiailag,mind kémiailag,ennek folyamatai.)(wikipédiáktól,kíméljenek!)

2016. márc. 6. 00:52
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
A karteziánus modell miatt erről sokat lehet agyalogni, én pedig határozottan ki merem jelenteni, hogy monista materialista alapon és némi idegélettani ismeretek birtokában a "gondolat" mibenléte nem problematikus. Korábban felmerült, hogy mi lesz a gondolattal, hová tűnik. Ez ugyanolyan gyerekes kérdés, mint az, hogy mit csinál a szél, amikor nem fúj. Csak a szél sokkal egyszerűbb természeti jelenség, mint egy gondolat, de ha meggondolod régen a szelet is misztikus módon magyarázták. Lehet, hogy voltak akkor is olyanok, akik a szelet pusztán természeti jelenségnek tartották, de éppúgy világnézeti alapon esetleg ledorongolták őket, mint engem fognak azok, akik fognak, mert elfogadhatatlan számukra az európai kultúrában mélyen gyökerező karteziánus dualizmus megkérdőjelezése.
2016. aug. 8. 10:50
 22/41 A kérdező kommentje:
Valóban duális világban élünk,de egyben azt az elméletet hiszem,miszerint a világ mindent alapul véve minden benne foglaltat, mint egy vetítőt levetítenek,s ez csak hasonlat,arra,amit más néven,.... " Holografikus univerzum" elméletnek neveznek.
2016. aug. 18. 13:42
 23/41 dq ***** válasza:
100%

@16:

Épp a napokban gondolkodtam el azon, hogy mivé lesz a gondolat?

Ahhoz, hogy gondolkodni tudjunk, valamiféle energiaforrásra van szükségünk, mint bármely más cselekedetünkhöz, ugye?

Na akkor az az energia,amit a gondolkodás "termel", mivé lesz? Mivé alakul?

A gondolkodás nem "termeli" hanem "fogyasztja" az energiát (köznapi értelemben persze). Hővé alakul.

2016. aug. 20. 13:08
 24/41 anonim ***** válasza:

#23.

Önmagadnak mondasz ellent.

Ha nem termel semmit, hogy alakulhat hővé? És mit "melegít", hová lesz ez a hő?

Arról nem is beszélve, hogy ami "fogyaszt", az termel is.

A megmaradási törvény szerint - ahogy ezerszer a szánkba rágták -, az energia nem vész el, csak átalakul, ugye?

2016. aug. 20. 13:31
 25/41 dq ***** válasza:
100%

Mondom: köznapi értelemben fogyasztja. Tudod, ami átmegy a villanyórán, azt te fogyasztod és nem te termeled. Ahogy a hajszárítód is fogyasztja és nem termeli az energiát, úgy fogyasztja az agyad is.

Ha megeszel egy Snickers-et, rá van írva hogy 500kcal/100g. Kb 50 grammos 1 darab, az 250kcal, kb 250 wattóra (ez szerepel a villanyórán).

Ez 7 perc hajszárítózásnak felel meg.

Ennyi energia kerül a szervezetedbe. Ebből az agyad gondolatokat formál. Ez az energia aztán hő lesz, melegebb lesz a fejed (de a véred elszállítja, így az egész testedre szétoszlik).

Tehát pontosan oda "tűnik az energia", mint ahová a hajszárító tünteti. Hiába marad meg az energia, mégis fizetni kell érte, fura, nem?

Nagyon lepontozott 7-es válaszoló szövegét újraértelmezve: az neuronoknak vannak állapotaik. Egy belőlük képzett minta a gondolat. Kb mint egy vízfesték. A papír pontjainak vannak színei, ha minden pontra meghatározom hogy milyen színű, akkor lesz a papíron egy minta egy fáról meg egy kis tóról. Ha az agyad minden agysejtjének meghatározod hogy milyen színű (állapotú) legyen, akkor ez egy gondolat. (Vagy gondolat-pillanatkép. Jobb hasonlat a vízfestmény helyett egy film.)

Ahhoz hogy az agysejtjeid állapotot váltsanak, energia kell. Azt beviszed Snickers formájában. Aztán, jön egy új gondolat, ehhez is energia kell. Vált, vált, ide-oda, energiát vesz fel és hőt ad le.

(Amit írtam tulképp. megegyezik a számítógépen futó program leírásával)

2016. aug. 20. 15:52
 26/41 A kérdező kommentje:
Sajnos hosszú leírásod kudarc... Alap,hogy agysejtjeink azaz ,mi hozzuk létre a gondolatot az agysejtjeink inpulzusokkal generálja! Itt pontossan az a kérdés,mi a gondolat? Agysejtjeink impulzust generálnak,s ez az inpulzus indít be valamit,ami a gondolat alapja...,valóban hőt ad le,de csak azért,mert Minden Energia! Mindennek,minden anyagnak,energia forrásnak,van egy alap hőmérséklete! Ez alap... A kérdés... mi az a gondolat? Milyen energia forrása? "Az embernek szervezete van,összetett generátor az egész ember!" Tehát mi hozzuk létre,de mit is? Hát a gondolatot! ,De mi az a gondolat???
2016. aug. 21. 08:04
 27/41 A kérdező kommentje:
Az emberi szervezetet,azért nevezik szervezetnek,mert több szervből áll,és egymást kiegészítik. Ezt szimbiózisnak hívják,azaz együtt élést jelent. Minden sejt,mely felépít 1-1 rendszert,szervezkedésnek nevezik,vagyis összefognak a sejtek,és egymás feladatát segítik elő! A gondolatokat impulzusokkal állítja elő az agyunk,de az energiát különböző élőlényekkel,vagyis ételekkel hordjuk magunkba,de amivé alakul az is energia. Tehát,valójában,mi is az a Gondolat? Mi kérdésben mi vagyunk "Énok könyve" Én-ok két szó! Tehát Mi vagyunk a gondolat! :) Remélem tetszett a levezetés logikája. A gondolati energia,még mindig kérdés mi az,mert részben "én", azaz mi magyunk vagyunk,maga a gondolat!
2016. aug. 21. 08:26
 28/41 A kérdező kommentje:
A gondolat alapja,az öntudatos állapot! Az EGO "én" kialakulása után tudatosult, az összes élő sejt,egy egésznek! Ez az egészség! A gondolat az alapja mindennek. Tehát akkor mi a gondolat... ;)
2016. aug. 21. 08:57
 29/41 anonim ***** válasza:
67%
Ez itt a "tudomány" topic. Ezért itt sok olyan válaszolóval találkozol, akik azt hiszik, valóban érdekel téged, hogy kérdésedre milyen természettudományos választ lehet adni. Nos az általad használt bizonytalan jelentésű fogalmak, mint pl. az "én" csak szerinted cáfolják az itt korábban leírt tudományos igényű válaszokat. Számunkra ui. nem probléma azt elfogadni, hogy a gondolat is pont ugyanúgy természeti jelenség, mint a vízesés, vagy egy kézmozdulat, csak sokkal bonyolultabb. Ezért az összes hülye "rávezető" kérdésed illetve revelatív hatása a semmibe hull.
2016. aug. 21. 11:38
 30/41 A kérdező kommentje:
Kezdjük ott! Nincs hülye kérdés, csak hülye válasz! Tévedni, emberi dolog! Kérdezni alap!
2016. aug. 23. 20:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!