Mi az a Gondolat?
Mit nevezünk gondolatnak?
Úgy értem, a kérdést,hogy Miképpen lehetne, megfogalmazni, a lehető, legérthetőbben? (érdekelne még, mind biológiailag,mind kémiailag,ennek folyamatai.)(wikipédiáktól,kíméljenek!)
Ez egy nagyon jó kérdés..:)
Én talán úgy fogalmaznám meg, hogy az agyunk olyan "reflexe", amely egyaránt reagál a külső és belső hatásokra, történésekre.
Valami ilyesmi, nehéz egyébként megfogni nagyon.:)
Tényleg nehéz megfogalmazni. #1 jót írt. Vagy lehet még így: A tudatunkban, mint a külvilág modelljében lefutó asszociációs lánc, következtetés, döntés.
Asszociációs lánc alatt azt értem, hogy mondjuk meglát valaki egy tupírozott frizurát az utcán, erről eszébe jut haj kezelése, különféle anyagok és eszközök, és a samponnál beugrik, hogy vennie kell sampont. (Ez nem mindig tudatos folyamat, de valami ilyesmi a működés.) A döntések is hasonlóan működnek, tehát mondjuk a zebránál a zöld jelzésről beugrik, hogy ilyenkor megállnak az autók és nem fognak elütni, tehát el lehet indulni.
A Magyar Értelmező Szótár ezt írja róla, de szerintem ez sem pontos, vagyis a "gondolat" ennél több és komplikáltabb:
Leginkább valami olyasmit lehetne írni, hogy adott kognitív tudattartalmat reprezentáló neuronaktivitási mintázat az agyban. Csak ezzel nem vagyunk sokkal beljebb, mivel az aktivitás nem korlátozódik az agy egy adott területére, hanem általában diffúz és valószínűleg időben sem állandó olyan értelemben, hogy ugyanannak a tartalomnak a reprezentációja időben változhat, módosulhat (lásd pl. emlékképek torzulása az ismételt felidézések hatására).
Azt viszont semmiképp nem mondanám, hogy ez bármilyen értelemben is "reflex" volna. Épp ellenekzőleg, ez az agy tudathoz kapcsolódó olyan működése (leginkább a kéregben), amely alacsonyabb rendű állatokban egészen biztosan nincs jelen, de még magasabb rendűekben sem úgy, mint az emberben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!