Melyik a gazdaságosabb? (Elméletben)
Elmélet: Van egy udvarunk, 60 nkm nagyságú. Az egész udvarban lenne utcai világítás, mivel 60 nkm elég nagy, s utcák lennének benne, nevezzük inkább falunak.Az utcai világítást különböző módon oldhatnám meg, de az a kérdés melyik a leggazdaságosabb mód gyakorlatban?
1. Vízből hidrogént fejlesztenék úgy, hogy napelem szolgáltatná az energiát ahhoz, hogy hidrogén fejlődjön, s este elégetném a hidrogént a lámpákban.
2. Vízből hidrogént fejlesztenék úgy, hogy napelem szolgáltatná az energiát ahhoz, hogy hidrogén fejlődjön, s este a hidrogént égetném el úgy, mint a hőerőművekben, hogy áramot kapjak.
3. Napelem energiáját tárolnám el egy hatalmas méretű energiatárolóba.
Ezek közül melyik megépítése a legolcsóbb, s melyik fenntartása a leggazdaságosabb?
Ezt nem akarom megvalósítani, csak ötletként merült fel bennem.
Az 1.-t olcsóbb megvalósítani és feltehetőleg gazdaságosabb is, mint a második, bár szerintem mind a kettő elég gyenge fényt adna.
A 3.-kal az a baj, hogy az magában foglalja az első kettőt. Az energiatárolók minőségétől függően pedig az első kettőnél gazdaságosabb és gazdaságtalanabb megoldásokat is.
Én blöffre azt mondanám, hogy a 2. lehetőség a gazdaságosabb. ( (No meg a hidrogénből üzemanyag cellával is elő lehet állítani villamos energiát).
Az 1. változatban az égő hidrogén lángja adná a fényt a lámpákban. Szerintem a láng nem ad annyi fényt amennyit az elégő hidrogénből nyerhető árammal elő lehet állítani.
De ennek a rendszernek a kiépítése is problémás. Rengeteg csővezeték kellene, nyomáscsökkentők, gyújtó megoldás. Hacsak nem akarsz több száz lámpát "botos gyertyával" egyenként begyújtani minden este.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!