Elméletben alkalmas egy ember tudatalatti programozásra?
Kezdjük előről. :) Pszichológus hallgató vagyok. Menjünk szépen sorban:
1. Az NLP módszere tudományosan nem bizonyított. Nagyon sok mindent állítanak, de igazából a 95%-a bullshit. Nagyon jó relaxációs technikáik vannak, az állandó ismételgetéstől tényleg változik valamennyit a viselkedését, de a neuro-lingvisztikus programozás, mint olyan, egy áltudományos baromság. (Mondom úgy, hogy próbáltam a módszert, és utánajártam a szakirodalmának.)
2. A hipnózis lényege az emberi hiszékenység, a külső nyomás, stb. Bár használható és terápiában is érdekes módszer, tényleg létrehoz megváltozott tudatállapotot, de szeretném kihangsúlyozni: NEM ALKALMAS ARRA, HOGY VISELKEDÉSRE KÉNYSZERÍTSEN TÉGED! Képes érzelmeket kelteni ("de jó lenne kinyitni az ablakot"), és apró viselkedések magvait elhinteni, de hogy te ezeknek engedelmeskedsz-e, az tökéletesen rajtad áll. Ha a szuggesztió nagyon erős vagy veszélyes (öngyilkosság, merénylet, stb.) nem fogod megtenni.
3. Kineziológia: hagyjuk. Erre egyszerűen nem érdemes szót vesztegetni. A kineziológia állításainak nagy része egyszerűen fikció.
Ugyanaz az érzés, mint amikor meglátsz valakit, akire épp nagyon dühös vagy. Szeretnél behúzni neki egyet. Mégsem teszed meg. A hipnózis nagyjából ugyanerre képes.
Szóval az ilyenfajta "alvó ügynök", ami a scifiben egy elég elterjedt történeti elem, a jelenlegi módszerekkel nem létezhet.
Attól még, hogy sokat írt, nem jelenti azt, hogy igazat. Sok baromság van abban, amit írt.
"NEM ALKALMAS ARRA, HOGY VISELKEDÉSRE KÉNYSZERÍTSEN TÉGED!"
Nem a szart nem... hadd ne linkelgessek tudományos cikkeket erről.
Kérlek linkelgess "tudományos" cikkeket erről! :) Várok kognitív idegtudományi, neurológiai, viselkedéstudományi szakcikkeket hivatkozással. :) Van science direct, sage, muse, ebsco, stb. hozzáférésem, úgyhogy nyugodtan linkelhetsz bármelyikről. Origo, hvg, index, stb. nem számít tudományos forrásnak.
Kérdező: szívesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!