Mik az űrkutatás legnagyobb rejtélyei?
Ilyenekre gondolok, hogy:
Léteznek e féreglyukak!
A fekete lyukak valójában micsodák
Relativitás elmélet, pl egy messzi bolygón 1 órát vagyok, akkor az alatt a földön eltelt 50 év
Van e 5. dimenzió
Ilyen rejtélyeket tudnátok még mondani?
Mi történt a Mars mágneses mezejével? miért nincs?
Hogyan alakult ki a Szaturnusz gyűrűje?
Honnan erednek a gammakitörések?
Hogyan működnek a Szaturnusz sarki örvényei, és miért csak az északi hatszög alakú? (nemrégi GYIK kérdés alapján :) )
Mik a Fermi buborékok?
Miért keletkeznek új csillagok gyorsabb ütemben, mint amennyi anyag látszólag rendelkezésre áll hozzá?
Big Bang és tágulási modellek, na ezekből van egy csomó:
Hol van a hiányzó antianyag?
Hol van a hiányzó bárion alapú (=hagyományos) anyag
Hol van az összes lítium?
Mi a sötét anyag (és mennyire forró) és sötét energia?
ill. ajánlom ezeket:
Egyébként hadd' kritizáljam kicsit a példáidat: :D
"Relativitás elmélet, pl egy messzi bolygón 1 órát vagyok, akkor az alatt a földön eltelt 50 év"
-> ez nem rejtély, hanem tény :D
"Léteznek e féreglyukak!"
-> ez inkább csak hipitézis, mint rejtély
"Van e 5. dimenzió"
-> ez meg így kicsit értelmetlen
az egyesített húrelméletben (M-elmélet) ugye 10 vagy 11 van, de az Melmélet problémás (túl kevés benne a megfigyelt tényen alapuló következtetés, és túl sok a feltételezés)
Ezen túl milyen komoly elméletet tudsz mondani, amihez egy plusz dimenzió szükséges lenne? én egyet sem.
"A fekete lyukak valójában micsodák"
-> ez az egy viszont teljesen jogos :D
Létezne-e? (elméletben persze, de az univerzumunk lehetővé teszi-e őket?) ha nem, akkor mik azok a szupermasszív gravitációforrások, amit most nekik tulajdonítunk?
megszökhet-e információ egy fekete lyukból? egyáltalán hogyan működik egy szingularitás?
"Hol van az összes lítium? " (Líthium)
Ez miért mire gondolt itt Vree a válaszoló?
^hát, elvileg ez az egyik klasszikus probléma a Big Bang nukleoszintézisel xD
Elvileg a lítium lenne az egyik elem, aminek a Big Bang során kellett volna keletkeznie, csak az a baj, hogy kb. 1/3 annyival tudunk a jelenlegi univerzumban elszámolni, mint amennyinek keletkeznie kellett volna.
Találtam olyan 2010 előtti cikkeket, amik azt állítják, hogy megtalálták a megoldást, de az elmúlt 5 évből származóak szerint a kérdés folytatódik. Pl. az egyik lehetséges állítás az volt, hogy a bolygókkal rendelkező rendszerek sajátossága lenne a dolog, de közben kiderült, hogy a Tejútra átlagosan nézve is ennyi az eredmény.
Vagy valami. :p Igazából a Big Bang nagy része (mi, miért jön ki) nekem még magas.
2014-es cikk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!