Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan változik a víz szintje,...

Csillagszemű <3 kérdése:

Hogyan változik a víz szintje, ha elolvad a jég a pohárban?

Figyelt kérdés
Nő vagy csökken, és miért?
2014. okt. 19. 11:12
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
0%

Sehogy.

Volt már a kérdés, nézd vissza.

2014. okt. 19. 11:43
 2/17 anonim ***** válasza:
43%
Tehát ha én teszek egy csomó jeget a pohárba (vizet nem, a vízszint kezdetben 0), és az elolvad, akkor nem lesz víz a pohárban, mert sehogy sem változik ilyenkor a víz szintje? Mi van?
2014. okt. 19. 12:07
 3/17 anonim ***** válasza:

Ez addig igaz, amíg a jég LEBEG a vízen.

Ha már leér az aljára, és úgy olvad el, akkor emelkedni fog a vízszint.

2014. okt. 19. 12:25
 4/17 Angelo84 ***** válasza:
0%

Nőni fog mindenképpen, persze ha nem rakjuk egy olyan közegbe, ahol marha nagy a hőmérséklet, mivel akkor elpárolog a víz a pohárból. Amúgy konyhanyelven azért nő, mert mikor beleteszel egy jégdarabot a vízbe, akkor elvileg először csak egy része fog beleérni a vízbe, a többi a szabad levegőn lesz, mivel kisebb a sűrűsége a jégnek(ezt úszásnak nevezik), és ekkor is emelkedik a víz szintje, és ahogy a jég olvad, vagyis veszi fel a pohárban levő víz hőmérsékletét (igazából kiegyenlítődik), egyre jobban "merül bele" a vízbe, vagyis a víz térfogata, így a szintje nőni fog.

Gondolj arra, amikor valamilyen tárgyat lenyomsz a víz alá, akkor is nő a víz szintje...persze jégnél egy kicsit másabb, mert az olvad, de kb erről van szó.

Nagyon pongyolán fogalmaztam, talán egy kis csúsztatás is volt benne, de majd jön talán valaki, aki kellően precízen leírja.

2014. okt. 19. 13:50
 5/17 anonim ***** válasza:
Utolsóra ne figyeljetek, nagy butaságokat mond.
2014. okt. 19. 13:53
 6/17 anonim ***** válasza:

(((A 13:50-esnek annyiban igaza van, hogy ÚSZÁS-nak és nem lebegésnek hívják a feltételt… De lényegben valóban téved.)))

Ha a jég úszik a vízen, és úgy olvad el, akkor valóban nem változik a vízszint, hiszen olvadás közben pontosan annyiadára változik a jég térfogata, mint amekkora része a víz alatt van. (Ugye ρ(jég)/ρ(víz) része merül víz alá, a térfogat is így változik.)

2014. okt. 19. 14:18
 7/17 Angelo84 ***** válasza:

igazatok van, valóban tévesen írtam le, szóltam is, hogy volt benne azért némi csúsztatás, csak arra koncentráltam, hogy ha egy pohár vízbe jeget rakok, az alapban emeli a szintet.

de azt elárulnátok, hogy #3 hogy érti azt, hogy "ha már a jég leér a pohár aljára"?

2014. okt. 19. 14:25
 8/17 anonim ***** válasza:

Ha egy pohár vízbe bármit beleraksz, az persze, hogy megemeli a vízszintet :-)

DE:

Ha már beleraktad azt a jeget, akkor kialakul egy vízszint. Utána az már nem fog változni, olvadás után sem!

Kivéve persze, ha a jég leér a pohár aljára, és ott álldogál csak a vízben - mivel akkor olvadás után növekedni fog a vízszint. Legjobb példa, ha üres pohárba teszel jeget: akkor egy idő után tuti nőni fog a vízszint :-)

2014. okt. 19. 14:31
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Hogy nincs elég víz a jég alatt, hogy ússzon rajta. Úgy, mint amikor egy hajó zátonyra fut vagy megfeneklik. Ekkor a jég nem tud az általa kiszorított víz helyére beolvadni, hiszen nem tud annyi vizet kiszorítani, ami már megemelné, és így a ρ(jég)/ρ(víz)-nél kisebb hányada fog csak a víz alá merülni.

(Ennek az esetnek szélsőséges változatát írtam le a 12:07-es hozzászólásomban.)

2014. okt. 19. 14:31
 10/17 Angelo84 ***** válasza:

ja értem. köszi. :D

és mi van akkor, ha olyan jeget használunk (elméletben), aminek nagyobb a sűrűsége, mint a vízé?

2014. okt. 19. 14:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!