Az elektromágneses hullámok hullám hossza meg változik?
ahogy írták már, a frekvencia az ami állandó, és mivel más közegekben más sebességgel terjednek ezért logikus hogy a hullámhossznak kell változnia.
amúgy érdekes hogy mindig a hullámhosszokat használják a hullámok jelzőjeként, pedig a frekvencia univerzálisan lenne igaz rájuk
Mitől változik meg a hullámhossza?
Ennél a táblázatnál adott hullámhosszhoz adott frekvenciát párosít. De akkor lehet ettől eltérő párosítás is?
Ez vákuumban igaz,
"megváltozik" egy szó. Ahogy írtad, úgy egészen mást jelent.
a frekvenciája mindig minden körülmények között egyértelműen meghatározza.
ha hullámhosszat mondasz illene odamondani hogy milyen közegben
Nem tudtam elnézést.
Köszönöm a válaszokat.
Nem egészen tudtam értelmezni azt amit írtál.
De nekem az jutott eszembe róla hogy
amikor 1 mozgó testről le ejtünk valamit pl. vonat ablakán kiejtünk 1 labdát akkor a labda a vonat haladási irányával meg egyezően fog haladni olyan gyorsan mint a vonat
azonban
a vonat elején lévő lámpából jövő fény sebessége a vonat haladási irányától és sebességétől független
"a vonat elején lévő lámpából jövő fény sebessége a vonat haladási irányától és sebességétől független"
De nem a frekvenciája avagy a hullámhossza. Dopplerefektust tanultátok már?
A fényhullámok is összenyomódnak vagy kinyúlnak ha a forrást mozgatod . Vörös eltolódás meg kék eltolódás a csillagászatban.
És a fény energiája a mozgás előjelével vagy növekszik vagy csökken ,ebből látszik hogy a világ rém egyszerű ,ez a fény is pont olyan mint az ablakon kidobott labda ,ha eltalál a vonat sebességével erősebben csap pofán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!